Sådan er du en god nabo

GUIDE Her er en række råd til det gode naboskab.

Lidt omtanke gør dig til den perfekte nabo. (© /colourbox.com)

Det er ikke en selvfølge, at man er en god nabo. Oftest kan man med små tiltag gøre et godt naboskab endnu bedre. Boligsiden Bolius har en række gode nabo-råd. Her er et udpluk:

1. Hils på og vær imødekommende

Selvom det måske ikke er kutyme at hilse på hinanden i kvarteret, så sørg alligevel for at få præsenteret dig over for dine nye naboer. Som ny er det vigtigt fra start at signalere åbenhed og interesse for dine naboer og områdets øvrige beboere.

2. Gå ind i fællesskabet

Er du flyttet til et sted, hvor folk kommer hinanden ved, er sociale arrangementer en god anledning til at komme ind i fællesskabet. Har du overskud til det, så meld dig som frivillig, når den næste sommerfest eller arbejdsdag skal arrangeres. Det er en god anledning til at lære dine nye naboer bedre at kende.

3. Sæt de nødvendige grænser fra starten

Der er en hårfin balance mellem at ’komme hinanden ved’ og ’rende hinanden på dørene’. Flytter du til et kvarter, hvor folk er mere sociale, end du har lyst til at være, er det vigtigt, at du på en pæn måde siger fra og sætter grænser mellem dit og familiens privatliv og fællesskabet, inden der opstår en konflikt. Samtidig er det også vigtigt at have fornemmelse for andre grænser.

4. Fortæl naboen om dine bygge- og haveplaner

Ønsker du at ændre på havens indretning, er det altid en god idé at fortælle dine naboer om det, hvis planerne kan få betydning for dem. Det kan fx være, at du vil af med det høje birketræ i havens ene hjørne, men måske er de rigtig glade for netop det træ på den anden side af hækken, fordi det skærmer af for indblik. En lille advarsel inden fældningen, kan i mange tilfælde tage brodden af en evt. konflikt.

5. Tag hensyn og larm ikke for meget

Som boligejer har du ansvar for at tage hensyn til de mennesker, der bor omkring dig. Stil dig selv spørgsmålet: Hvordan vil jeg have det, hvis naboen gjorde det her? Det kan være, at svaret får dig på andre tanker end at slå græsset kl. 7 lørdag morgen. Vil du fejre indflytningen med en fest, som risikerer at blive støjende, så husk også at give naboerne besked i god tid – eller overvej at invitere dem med.

6. Sæt dig i naboens sted

Rådet om at tage hensyn gælder også, når fx havetrampolin eller fodboldmål skal placeres. Ofte står legeredskaber lige op af skellet, hvor støjen har kort vej til naboens have. Hvis du ikke har mulighed for at placere redskaberne et andet sted, så overvej at lave en aftale med børnene om, at de tager hensyn og dæmper lydniveauet, hvis naboen fx sidder og spiser i haven.

7. Tilbyd din hjælp

Et godt naboskab handler også om at give og tage. Giver du noget til din nabo, fx en gestus, et stykke hjemmebag eller et tilbud om hjælp, vil det sandsynligvis smitte positivt af på din nabos tolerancetærskel. Jo mere følelsesmæssigt involverede, vi er i hinanden, og jo mere, der er på spil, jo stærkere bliver vores sociale relationer.

  • DR2 søger medvirkende, der har brug for hjælp i en nabokonflikt

  • Står du midt i en konflikt med din nabo, som er gået i hårdknude? Så kan DR2 tilbyde dig professionel hjælp.

  • Send en uforpligtende mail til nabodr2@gmail.com eller ring på 28 14 13 40.

Facebook
Twitter