Sådan får Vagn os til at overholde reglerne på genbrugspladsen

Er der et sted, hvor de er gode til at få folk til at overholde de skrevne og uskrevne regler, så er det på genbrugspladsen. Hør her hvordan.

Vagn Vølkers har arbejdet på genbrugspladsen i Lyngby-Taarbæk kommune i fem år. Hans daglige omgang med alle os, der kommer styrtende ned på to hjul for at og læsse affald af, har lært ham en hel del om, hvordan vi mennesker skal tages, når det drejer sig om at få os til at overholde reglerne.

Vores uskrevne regler

Lev Nu sætter denne sommer fokus på vores uskrevne regler, både herhjemme og i udlandet.

For hvad er de uskrevne regler egentlig og hvordan lærer man dem? Og hvorfor kan man blive så sur eller provokeret, når de bliver overtrådt?

Hvilke uskrevne regler er vigtige, synes du? Skriv til redaktionen her.

- Man bliver jo lidt af en menneskekender, forklarer Vagn.

- Langt de fleste kan finde ud af at overholde reglerne her, men der kommer jo også af og til en, der har haft en dårlig dag, sådan er det. Vi er mennesker allesammen.

- Så er der nogle, der tror, at dét med at læsse affald af, det er noget, man kan gøre super hurtigt på vej til fodbold med ungerne. Så de har travlt og er ofte stressede.

- Og så er der alle dem, der ikke giver sig tid til at læse på skiltene og måske gør det stik modsatte af, hvad skiltene anviser. Og dem, der tror, at vi ikke holder øje og bare smider tingene, hvor de vil - vi forsøger at sige det til dem, men der er nogen, der ikke kan nås, for de er ligeglade - dem lader vi være, og er det helt grotesk, så rydder vi op efter dem.

Vagns gode råd

Vagn, der også står for at undervise skolebørn i affaldssortering, og hans kolleger må derfor ind imellem stå model til lidt af hvert. Derfor har de også været på konflikthåndteringskursus, så de ved, hvordan de skal håndtere situationer, der engang imellem kan ryge op i det røde felt.

Vagn har nogle tricks - og nøgleord - til, hvordan man får andre til at overholde regler - skrevne som uskrevne. De lyder sådan:

  • Vis hensyn
  • Respekter hinanden
  • Behandl andre, som du gerne selv vil behandles

I videoen herunder fortæller han, hvad han mener er god opførsel:

Vagns gode råd