Hver dag sygemeldes danskere med stress, og dermed er der naturligt også mange kolleger til de sygemeldte. Og det kan godt være en svær position at være i, når en kollega eller chef vender tilbage efter en stress-sygemelding.
For man vil nødig være med til at øge stressniveauet hos én der allerede har været alt for stresset. Men man skal også passe på sig selv, så hvordan tager man bedst imod en der kommer tilbage efter en sygemelding?
Det kan Erhvervspsykolog og stressekspert Majken Matzau svare på:
- Det man skal gøre når ens kollega kommer tilbage efter en sygemelding, er at spørge om de har det bedre, og om der er noget man kan gøre. Man behøver faktisk ikke spørge så meget ind til det, forklarer Majken Matzau.
- Mange vil være nervøse for at komme tilbage, men det er ikke så slemt, når man først har overstået den første dag. Så det handler mest om at hjælpe med at gøre den første dag nemmere.
Hold igen med spørgsmål
I den første tid efter en sygemelding, er det vigtigt at man får ro til at koncentrere sig om de opgaver, man har aftalt med sin chef, at man skal løse. Derfor kan kollegerne hjælpe ved at lade være med at forstyrre for meget.
- Lad være med at spørge om 100 forskellige ting. Og hvis man selv begynder at føle sig mere belastet, fordi man selv skal løbe stærkere, for at passe på en kollega, så skal man henvende sig til sin chef, siger Majken Matzau.
- Stress er en ledelsesopgave - det er ikke medarbejderne selv der skal løse det. Det er chefens opgave at uddelegere opgaverne.
Nogle kan blive bekymrede for om den kollega, der én gang har haft stress, vil blive ramt igen, og begynder at holde lidt ekstra øje med, hvordan det går.
- Jeg er ikke tilhænger af, at man på den måde skal holde øje med sine kollegaer. Men hvis man i den første periode kan se, at den der er kommet tilbage fra sygemelding ikke går hjem til den særligt aftalte tid eller bliver lidt mere hektiske, så kan man overveje at dele observationerne med sin chef, som har ansvaret, siger Majken Matzau.
Når chefen får stress Ifølge Majken Matzau sker det lige så ofte, at det er chefen, der bliver overbelastet og må sygemeldes med stress. I de tilfælde er der ofte ikke en anden chef at gå til.
Og for lederne kan det være ekstra svært, at komme tilbage til samme job efter en stress-sygemelding.
- Det er endnu sværere at komme tilbage som leder. Der er nogle, der stopper helt i lederjobbet, mens andre formår at fortsætte. Men lederne bør starte med lettere opgaver og ikke have det fulde ledelsesansvar de første par måneder, forklarer Majken Matzau.
Hvis man som medarbejder oplever, at chefen bliver sygemeldt, så gælder de samme råd, som når det er kollegaen. Der vil som oftest være en stedfortræder, man kan rette sine spørgsmål til. Ellers må man klare sig bedst muligt med hjælp fra andre i organisationen, indtil tingene er normaliseret igen, lyder stressekspertens råd.
Rettelse tirsdag d. 7/6 2016: Det fremgik tidligere af artiklen, at godt 35.000 dagligt melder sig syge på grund af stress. DR’s Detektor har undersøgt påstanden, og den viser sig ikke at være retvisende. Læs mere om det her.