Sådan kapper du afhængigheden af Facebook

Du skal øve dig i at udsætte behovet for at tjekke Facebook, råder psykologen.

(© Colourbox)

Nogle mennesker oplever så stærk en afhængighed af Facebook og andre sociale medier, at det er at sammenligne med ludomani.

Men hvordan kommer man så ud af den "afhængighed", man har af Facebook og andre sociale medier?

Det handler om at sætte nogle regler for sig selv, siger psykolog Henrik Tingleff.

Han har i sin egen praksis oplevet klienter, veluddannede erhvervsfolk, der havde svært ved at klare en 45 minutters samtale uden at tjekke deres e-mail eller facebook-profil. De fik det simpelthen fysisk dårligt.

Henrik Tingleffs bedste råd til at komme ud af Facebook-afhængigheden:

  • Som med alle andre dårlige vaner, du godt vil af med, så handler det om at lade være med at lytte til den. Selv om det trækker i dig for at tjekke Facebook, så lad være.

  • Når lysten melder sig, så sæt køkkenuret på fem minutter. Hvis det går fint, så sæt det på fem nye minutter. Således at du øver dig i at udskyde dit behov længere og længere tid.

  • Hvis de første fem minutter var uudholdelige for dig, så tjek efter to minutter. Men øv dig i at være til stede i det behov uden at reagere på det, råder Henrik Tingleff.

Facebook afspejler vores human-doing-kultur

Men hvorfor opstår der egentlig den afhængighed af Facebook? Henrik Tingleff mener, at det handler om, at vi lever i en tid, hvor vi er mere individ-orienterede og mere fokuserede på mig-mig-mig.

- Vi er i højere grad blevet human-doings frem for human-beings. Vi er ikke bare, nej vi er, det vi gør.

- Altså, ting er først foregået, når de er blevet set på de sociale medier. Jeg oplever ofte selv, når jeg er ude at spise, at folk næsten har mere travlt med at fotografere maden på restauranten, end de egentlig er på at smage på den eller snakke med den, som de er ude at spise med.

Og er vi så blevet en human-doing-kultur, fordi Facebook giver mulighed for det? Eller er Facebook blevet en succes, fordi det forholder sig sådan?

- Det ved vi vel egentlig ikke.