Sådan lever du efter de syv dovne leveregler

Fritid og socialt samvær med vennerne og pauserne på arbejdet er med til at give dig ny energi. Her er syv dovne leveregler.

Dovenskab er også at være sammen med vennerne, det giver ny energi til hverdagen. (© Gettyimages)

Det handler ikke kun om at kaste sig på sofaen - det handler i højere grad om at være doven på en klog måde.

Foredragsholder Thomas Grønnemark, har netop udgivet bogen ”Doven Energi”, hvori han tager et opgør med det, han kalder for high-performancesamfundet.

Bogen bygger på syv dovne principper, som du kan blive klogere på herunder:

1. Slap af når du kan

- Find ud af hvordan du kan påvirke din egen situation og få små åndehuller ind i din hverdag. Hvis du for eksempel gerne vil falde om på sofaen og se fjernsyn i 15 minutter, når du kommer hjem fra arbejde, så sæt det i system. Hvis din ægtefælle eller kæreste hellere vil have, at du tager opvasken, så skal I forventningsafstemme for, at du kan få dit åndehul i fred, siger Thomas Grønnemark.

2. Træk andre ned i sofaen

- Det betyder, at du skal huske at være social. Hold kontakten med dine gamle venner og hold gode pauser med dine kollegaer på arbejdet. Det giver energi.

3. Spring over hvor gærdet er lavest

- Fokuser og lav så få overspringshandlinger som muligt. De allerfleste af os vil gerne reducere mængden af overspringshandlinger, så fokuser på dine opgaver og få dem overstået.

4. Hjælp når du orker det

- At hjælpe andre er godt, men man kan også give mere, end man har ressourcer til. Jeg blev for eksempel spurgt om, jeg ville være frivillig træner i en fodboldklub om mandagen, og det ville give enormt god mening, at jeg var det. Men jeg endte med at svare nej, fordi jeg har kvalitetstid med min datter om mandagen, siger Thomas Grønnemark.

5. Lad andre gøre arbejdet

- Få hjælp af andre, når du har brug for det. Der er altid nogle, der ved mere end dig.

6. Snyd dig udenom

- Det handler ikke om at snyde andre. Det handler om at snyde dig selv udenom, hvis du er i underskud. Vær rationel: Noget er gået godt, selv om noget også har været skidt. Og grin så af dig selv.

7. Hold flere fester

- Husk at fejre, når noget er gået godt. Det glemmer vi nogle gange, fordi vi har travlt med at nå vores næste mål.