Sådan mediterer du til musik

I aften giver DRs vokal Ensemble en såkaldt meditationskoncert. Så tænd for radioen, fokuser på dit åndedræt og lad din hjerne geare ned.

Meditation og musik er en særlig god kombination til afslapning. (© dr)

Hvis din hjerne trænger til at komme lidt ned i gear, så kan du få hjælp i aften, hvor DRs Vokal Ensemble giver en såkaldt meditationskoncert i radioen.

Kombinationen af musik og meditation virker særligt afslappende, forklarer professor og hjerneforsker Troels W. Kjær fra Sjællands Universitetshospital.

- Vi ved, at også musik hjælper os mennesker til at falde ned. Du kender det måske fra fra tandlæger, der bruger musik i behandlingen, så patienten ikke er så nervøs. Musikken får os til at slappe af.

Der er lavet omkring 100 undersøgelser om meditation, fortæller Troels W. Kjær. Han har selv været med til at foretage en af de første på området.

- Den undersøgelse viste blandt andet, at en stemmeguidet yoga nidra fik handlecentre i hjernen til at lukke ned og sanse- og kreativitetscentre til at lukke op. Og så var der den sidegevinst, at hjernens belønningscenter også blev aktiveret, det vil sige, når noget føles godt, får man lyst til at gøre det igen.

Handler om kontrol

I det hele taget er meditation et afslappende redskab i en hektisk hverdag, forklarer han.

- Vi ved, at vores hjerne foretager bevidste og ubevidste processer. Ved meditation opnår den bevidste del af nervesystemet kontrol over den ubevidste del, siger Troels W. Kjær.

Vores hjerne påvirkes hele tiden af mange forskellige faktorer:

- Når vækkeuret eksempelvis ringer, eller myldretidstrafikken er heftig og chefen stiller store krav, så påvirkes vi af stress-reaktioner. Det er der ikke noget unormalt i, men man skal helst kunne komme ud af det igen. Og der ved vi, at meditation er en teknik, man kan bruge for at falde ned igen. På den led påvirker den bevidste proces de ubevidste processer i hjernen, forklarer Troels W. Kjær videre.

To slags meditations-skoler

Der findes ifølge professoren to grupper af meditationsskoler. Den ene handler om at anerkende alle de tanker, der kommer ind og lade dem fare igen. Den anden går ud på at få tankerne væk.

Men uanset om man er tilhænger af den ene eller anden af de to skoler, så får man noget ud af at kombinere sin meditation med musik.

- Jeg synes, det er en god ide at kombinere musik med meditation, men det vil være forskelligt, hvad man får ud af det, siger Troels W. Kjær, og han forklarer videre, at selvom man slet intet kendskab har til meditation på forhånd, så vil man godt kunne få noget ud af en meditationskoncert.

Her er Troels W. Kjærs gode råd, hvis du i aften tænder for din radio og har lyst til at meditere imens:

  • Sæt dig ned på dit stuegulv.

  • Luk øjnene.

  • Træk vejret og fokuser på dit åndedrag. Fokus på åndedrættet er redskabet til at komme i en meditativ og afslappet tilstand.

  • Musikken, du lytter til imens, er med til at skabe afslapning i hjernen.

  • Du vil på den led få en anden oplevelse af musikken, end hvis du blot sidder som normalt og lytter til koncerten.

Skulle du have lyst til at tyvstarte lidt, så har DR3 produceret en række meditationsvideoer i serien Stress af med DR3. Herunder kan du lytte til en bid med lydmeditation - som for god ordens skyld overhovedet ikke kan sammenlignes med den musik, som DR VokalEnsemblet skal synge.

Facebook
Twitter