Sådan øver du dig i medglæde

Er du god til at glæde dig på andres vegne? Ellers kan du sagtens lære det.

(© Colourbox)

Det er faktisk de færreste, der er gode til at glæde sig på andres vegne, og det er en skam, siger sexolog og forfatter Sara Skaarup, der sammen med Jesper Bay-Hansen har skrevet bogen ”Medglæde” om kunsten at glæde sig på andres vegne.

Men hvordan lærer man så at glæde sig på andres vegne? Ja, der skal sådan set ikke laves meget om, understreger Sara Skaarup:

- Nogle gange kommer det jo helt af sig selv, fx når én, man kender, endelig får en kæreste, et barn eller et job, så kan man blive så glad på vedkommendes vegne, at man er ved at tude af glæde.

- Og så er det bare med at sige det højt til vedkommende: ”Jeg er simpelthen så glad på dine vegne”.

Misundelse kan være en drømme-indikator

Andre gange kommer det til udtryk som decideret misundelse, og da handler det om at vende misundelsen til noget konstruktivt.

- Hvis fx en kollega får en forfremmelse, du selv gerne ville have haft, eller hvis din kammerat lykkes med at gennemføre et maratonløb. Så kan du blive opmærksom på, at det måske er noget, du godt selv vil opnå, og så kan det få dig til at tænke: ”Nu skal jeg vise dem”. Og så kan det faktisk blive til en drivkraft til at handle selv.

Så hvis én i din omgangskreds opnår noget, du er misundelig over, så vend det til en form for beundring, råder Sara Skaarup.

- Gå hen til vedkommende og sig, at du er imponeret og spørg, om han eller hun vil fortælle, hvordan det lykkedes at nå dertil. Så du kan lære noget af det.

Det er som regel ikke let

Ved at spørge ind til det vil du formentlig også finde ud af, at vedkommende ikke er kommet sovende til de resultater, og det er faktisk en af de ting, der kan gøre det lettere at glæde sig på andres vegne.

- Så vil du måske høre vedkommende sige, at ”nu har jeg mødt ham her drømmemanden, men inden da havde jeg ledt efter kærligheden i fire år, og på et tidspunkt tvivlede jeg helt på, om det ville lykkes”. Så er det pludselig lettere at glæde sig sammen med vedkommende.

På samme måde kan du også selv gøre det lettere for dine omgivelser at glæde sig på dine vegne.

- Vi er efterhånden ved at blive gode til det der med selviscenesættelse – til at poste på Facebook, når vi har opnået et godt resultat.

- Men prøv at dele det fra et ærligt sted, så du også får med, at det har kostet blod, sved og tårer, og at du på et tidspunkt tvivlede på, om det overhovedet skulle lykkes. Så er det meget lettere for andre at glæde sig på dine vegne.

Sara Skaarup har skrevet bogen "Medglæde" sammen med læge og sexolog Jesper Bay-Hansen, som besvarer spørgsmål fra brugerne i Lev Nu's ekspertbrevkasse.