Sådan tackler du en psykopat

To til tre procent af alle mennesker har psykopatiske træk. Men hvad kendetegner psykopati, og hvordan håndterer man en psykopat? Det diskuterede radioprogrammet Kejser i dag.

Kun en tåbe frygter ikke en psykopat, siger psykiater Henrik Day Poulsen. Det kan have psykiske konsekvenser for en person hvis partner eller chef er psykopat. (© ColourBox)

Da Dorthe Pearys far døde gav hendes mor Dorthe et kram. Men Dorthe reagerede underligt og forstod ikke rigtigt, hvad der skete. Det gik op for hende, at hun ikke kunne erindre, at hendes nogensinde mor før havde givet hende et kram.

Den manglende omsorg og intimitet hos moren var nogle af de kendetegn, som senere i livet førte Dorthe til erkendelsen af, at hendes mor havde været psykopat.

- Min mor havde en psykopatisk adfærd. Hun fik desværre aldrig nogen diagnose, fortæller Dorthe Peary, der er coach og mentor.

Måske omgås du en psykopat?

For Dorthe Peary blev det klart, at psykopater findes mange steder. Det kan være chefen, ægtefællen eller vennen.

Man kan have psykopatiske træk i forskellig grad, men der er en række kendetegn, som man kan kigge efter, forklarer Henrik Day Poulsen, der er psykiater og forfatter til bogen ’Hverdagens Psykopater’.

En psykopat kan være kendetegnet ved;

  • Grov ligegyldighed

  • Manglende ansvarsfølelse

  • Manglende respekt for sociale normer

  • Lav frustrationstolerance og aggressionstærskel

  • Manglende evne til at lade sig påvirke af erfaringer

  • Bortforklaringstendens

  • Manglende skyldfølelse

For at have en psykopatisk adfærd, skal man have mindst tre af de ovenstående kendetegn siden barndommen eller ungdommen. Man bliver ikke pludselig psykopat som voksen.

Ifølge Dorthe Peary kan kendetegnene koges ned til en sætning.

- Mennesker som udnytter andre mennesker, for at dække deres egne behov uden dårlig samvittighed.

Jalousi og misbrug

Udover den ovenstående kendetegn, mener Henrik Day Poulsen, at man også kan kigge efter personens temperament, jalousi og et eventuelt misbrug.

- Stof- og alkoholmisbrug er større blandt psykopater, så misbrug er også noget, man kan være opmærksom på, forklarer Henrik Day Poulsen.

Dorthe Peary levede i en familie med psykopati og har siden været i forhold med flere mænd, der var psykopater. Hun mener, at en af de bedste måder, at finde ud af, om den du er sammen med, er psykopat, er ved at starte en konflikt.

- Psykopater elsker konflikter, så hvis du starter en konflikt, kan du hurtigt se, om der er tegn på psykopati.

Spilleregler og belønning

Hvis man lever sammen med en psykopat kan man agere på bestemte måder, som kan gøre livet lettere. Det er for eksempel vigtigt at holde en psykopat i kort snor.

- Man skal opsætte meget klare spilleregler for en psykopat. Det er vigtigt, at man sætter grænser, og gør det klart for psykopaten, at grænserne skal respekteres, siger Henrik Day Poulsen.

Derudover vil psykopater gerne have en form for belønning, hvis de skal styre sig. Det kan derfor hjælpe med belønninger, forklarer psykiater Henrik Day Poulsen.

Kun en tåbe frygter ikke en psykopat

Mange danskere lever med psykopater, men man skal være opmærksom på, at det kan have psykiske konsekvenser.

- Det er ikke altid muligt at blive sammen med en psykopat og få et godt forhold. Nogle gange er valget, at man forlader psykopaten og tager sit gode tøj og går. Selvom den erkendelse kan være svær, kan det være det bedste, siger Henrik Day Poulsen.

Hvis man vælger at bryde relationen til en psykopat, er det vigtigt at komme hurtigt videre.

- Som psykiater vil jeg altid prøve at få personen, der er gået fra psykopaten, til at se fremad. Man skal ikke bruge energi på at gennemgå, hvor forfærdeligt det har været, konstaterer Henrik Day Poulsen.

Dorthe Peary kigger i dag tilbage på en barndom, hvor alt handlede om magt og kontrol og morens behov. Der var ingen omsorg eller følelser.

Men hun har det godt i dag. Hun har sin fulde frihed, og hun bestemmer selv.

- For første gang i mange år har jeg ikke nogen frygt, og jeg er ikke bange. Det har taget mig 25 år at nå hertil efter en opvækst med en mor, der havde psykopatiske træk, fortæller Dorthe Peary.