Sådan undgår du konflikter efter skilsmissen

Det er særligt børnene, der rammes, når mor og far ikke kan enes efter skilsmissen.

En gang om ugen mister et barn ifølge Statsforvaltningen kontakten med enten sin mor eller far på grund af konflikter i forbindelse med skilsmisser. (© COLOURBOX)

Der er store følelser i spil, når familier bliver ramt af skilsmisse, og når konflikterne mellem forældrene spidser til, går det hårdt ud over alle – ikke mindst børnene.

Men der er måder at undgå de værste konflikter på. Det fortæller psykolog Lotte Nichols, som rådgiver familier i sager om skilsmisser og samvær hos organisationen ’Hvert 3. barn’.

- Det, man skal huske, er, at når man har børn, bliver man nødt til at samarbejde. Man behøver ikke være bedste venner, men man skal kunne samarbejde om, at barnet har det godt, siger hun til DR Nyheder.

Når man husker at sætte barnet først, og at barnet har brug for begge sine forældre, så kan det alene faktisk nedskære antallet af konflikter, siger Lotte Nichols.

- Hvis man husker, at det handler om at passe på barnet, så glemmer forældrene også tit konflikten, så det er virksomt på flere niveauer.

Lav faste aftaler

Det er ofte samværet med fælles børn, der lægger kimen til konflikter mellem forældre efter en skilsmisse. Derfor kan det være en god idé at sørge for at lave helt faste aftaler omkring f.eks. aflevering og afhetning, anbefaler Lotte Nichols.

- Lav nogle faste aftaler. Lad være med at tro på, at man kan blive ved med at kunne lave frivillige aftaler. Det, der ikke er aftalt, er tit det, der bliver udfordringen. Men det, der er aftalt, kan de fleste finde ud af.

Hun anbefaler samtidig, at man vælger sine kampe med omhu og lader være med at fare i flint over for sit barns mor eller far - selvom man har lyst.

- Lad vær med at svare på den sure mail og sov på det i stedet. Vent lige med at svare, for så kan det godt være, at svaret er et lidt andet, siger hun.

Svært at løse konflikten selv

Det er dog ikke alle forældrepar, der magter at løse konflikterne på egen hånd. Ifølge Lotte Nichols findes der typisk tre kategorier af skilsmisser.

Dem, der laver de gode aftaler fra starten af og aldrig får brug for Statsforvaltningen; dem, der har brug for lidt hjælp til at få aftaler om samvær i stand og typisk kommer i Statsforvaltningen et par gange.

Og så er der de par, hvor konflikten typisk ikke handler om skilsmissen, men om en grundlæggende uenighed, som sandsynligvis også har været til stede i ægteskabet. Netop de par kan have brug for Statsforvaltningens hjælp til at fastlægge alle aftaler om samvær og dermed varetage alle de områder, der kan være en kilde til konflikt mellem forældrene.

Aldrig for sent at søge hjælp

Selvom konflikten er eskaleret til et højt niveau, så er det aldrig for sent at få professionel hjælp, lyder anbefalingen fra Lotte Nichols.

- Det er aldrig for sent at prøve at få noget hjælp – enten sammen eller hver for sig. Men når man står i en situation som den her, så er det altså vigtigt, at man husker, at det ligger udenfor normale forældrekompetencer, og der må man få noget hjælp til at gøre det, der er bedst for barnet.

Det allervigtigste er dog, at man som forældre husker at vise barnet, at de er uden skyld og ansvar i forhold til både skilsmisse og de efterfølgende konflikter, siger Lotte Nichols.

- De voksne skal hele tiden huske at vise barnet, at de ikke en del af den konflikt, der foregår; det er ikke din skyld, du har ikke gjort noget galt.

I aften bliver der sat fokus på konflikter i skilsmissesager i dokumentaren ’DR2 Undersøger: Fædre under mistanke’, som bliver vist på DR2 klokken 21.30.

Facebook
Twitter