Sæt pris på hukommelsen - du kan ikke leve uden

Er der én, der er på arbejde hele tiden, så er det vores hukommelse. Den holder aldrig fri - heldigvis.

(© Colourbox)

Har du nogensinde tænkt på, hvor godt det er, at du har din hukommelse? Formentlig ikke, for det er med hukommelsen som med penge: Den betyder rigtig meget, især hvis man ikke har den.

- Hukommelsen er kernestenen i alt, hvad vi gør og alt, hvad vi er. Uden den var vi her ganske enkelt ikke. Vi er vores hukommelse, og vores hukommelse er os, forklarer Thomas Thaulov Raab.

Hukommelse handler ikke om fortiden men om fremtiden

Thomas Thaulov Raab har sammen med hjerneforsker Peter Lund Madsen netop udgivet "En bog om hukommelsen", som handler om hukommelsens væsen.

- Vi er født med evnen til at lære og huske, men de fleste mennesker misforstår, hvad det er, hukommelsen gør for os. De tror, at det handler om at huske præcise detaljer om fortiden. Men i virkeligheden er den et fabelagtigt værktøj til at styre fremtiden.

Vi har nemlig ikke fået hukommelsen for, at vi skal sidde og filosofere over fortiden, pointerer han. Men for at forberede os på fremtiden og binde fortid og fremtid sammen.

- Første gang vi fx skal finde rundt i en fremmed bygning, har vi meget svært ved et orientere os. Men har man først lært vejen at kende, behøver man knap nok tænke over det.

- Det er generelt sådan, at jo mere effektiv hukommelsen er, jo mindre bemærker vi det. Når vi først har lært noget, leder hukommelsen os kort sagt hen til det, helt uden at vi er klar over, at det faktisk kræver en masse hjernearbejde.

Heldigvis husker vi ikke alle detaljer

Hukommelsen fungerer faktisk som regel så godt, siger Thomas Thaulov Raab, at vi ikke lægger mærke til det.

- I løbet af en helt almindelig dag vil vi fx stå op, spise morgenmad, gå tur med hunden, tage på arbejde, læse et vigtigt dokument, tage hjem, spise aftensmad osv osv. Når vi så går i seng om aftenen, så vil vi formentlig kunne huske de vigtige detaljer i det dokument, som vi har læst.

- Men vi vil ikke huske præcise detaljer i alle de andre ting, vi har foretaget os. For hvis vi skulle det, så ville det blive ét stort virvar inde i vores hoveder.

Hukommelsen er hele tiden i gang, hvad enten vi er på arbejde, leger med vores børn eller snakker om vores fortid eller fremtid.

Bliv god til at huske

Men er man fra fødslen udstyret enten med en god eller en dårlig hukommelse? Eller kan man egentlig gøre noget selv for at huske bedre?

- Hvis vi skal huske noget, så kræver det, at vi kan associere det til noget andet, som vi allerede ved. Ellers har vi meget svært ved at huske det. Så hvis der er noget, du rigtig gerne vil huske, så kan det være en god ide at sige det højt for sig selv. For så har man noget motorik at associere informationerne med.

- Hvis man fx skal forberede sig på et foredrag, man skal holde eller en eksamen, man skal til, kan det også være en god ide at sige tingene højt. For så kan man i højere grad falde tilbage på, at hjernen associerer med den motorik.

En anden ide til at huske bedre er at indøve remser. For man husker helhed bedre end enkeltdele.

- Jo mere helhed, man kan skabe i de informationer, man gerne vil huske, jo lettere har man ved at huske det. Man kan sige, at hvis man tager lejlighedssange som eksempel, som jo er en slags remse, så ville en stor del af meningen gå tabt, hvis man tog ét ord og erstattede med et andet. Remsen giver mening i sin helhed.

Facebook
Twitter