Selvmordstruede mænd og kvinder er meget forskellige

Unge kvinder laver flere selvmordsforsøg, mens flest unge mænd mister livet på grund af selvmord.

I 2013 forsøgte 136 unge kvinder mellem 15 og 29 år i Region Nordjylland og Sjælland at begå selvmord. Hos de unge mænd var det kun 46, der lavede selvmordsforsøg. (Foto: Colourbox.com © ColourBox.com)

Mandag aften løb første afsnit af reportageserien 'Tæt på Selvmord' over skærmen på DR3.

I det første program er to af de medvirkende unge kvinder, som er dem, der oftest laver selvmordsforsøg.

De unge kvinder mellem 15 og 29 år forsøger langt oftere selvmord end den tilsvarende aldersgruppe hos mændene, viser de seneste tal frem til år 2011.

Annette Erlangsen, der er forsker ved Psykiatrisk Center København, har lavet beregningerne på baggrund af officielle tal fra blandt andet Landspatientregistret, som noterer oplysninger om personer, der har været i kontakt med sundhedsvæsnet.

Hos de 15- til 29-årige mænd er antallet af selvmordsforsøg langt lavere, til gengæld er antallet af selvmord højere. I 2013 begik 35 unge mænd selvmord, mens tallet hos unge kvinder kun lå på 17, viser tal fra Center for Selvmordsforskning.

Mange gentager selvmordsforsøg

Ifølge Annette Erlangsen kan forskellen forklares med, at mænd og kvinder reagerer forskelligt på selvmordstanker, hvor unge kvinder ofte forsøger at forgifte sig selv med eksempelvis en overdosis af piller.

- Selvmordsforsøg blandt unge piger er typisk en meget impulsiv handling, hvor der tit er meget kort tid fra tanken opstår, til handlingen udføres. Og mange gange benyttes remedier, som er tilstede i hjemmet, siger hun.

Hos dem, der tidligere har forsøgt selvmord, er der en høj risiko for at forsøge selvmord igen. Derfor er forebyggelsen vigtig, mener Annette Erlangsen.

- Vi ved, at hvis 100 forsøger selvmord, så vil 16 gentage forsøget i løbet af det næste år, og en til to om året vil dø af selvmord. Derfor er det rigtig vigtigt at yde en forebyggende indsats overfor selvmordstruede – både gennem de selvmordsforebyggende centre, men også gennem telefonrådgivning som eksempelvis Livslinien, siger hun.

Der skal mere fokus på forebyggelse

Annette Erlangsen mener, at flere patienter bør henvises til de selvmordsforebyggende centre, som findes rundt omkring i landet. Her kan patienter modtage individuel terapeutisk behandling med fokus på selvmordsforebyggelse, og behandlingen er effektiv, påpeger forskeren.

- Cirka 15 procent af dem, der forsøger selvmord, bliver henvist til en forebyggende behandling, men der er et stort behov for at yde støtte til langt flere, nok nærmere 40-50 procent. Men centrene kan ikke tilbyde behandling til særlig mange, fordi de mangler ressourcer og vil derfor ikke have ventelister. Så der er ikke så mange selvmordstruede, der hører om det, siger hun.

I alt begik 603 personer over 15 år selvmord i 2013 ifølge Center for Selvmordsforskning.

Facebook
Twitter