Ser du Skam? Norsk tv-serie om teenagere i Oslo bliver rost til skyerne

Tv-serien Skam er vanvittig god til at skildre livet som teenager, siger ekspert.

Skam er Norges svar på Beverly Hills 90210, men den norske serie er mere autentisk og mindre moraliserende, mener serieeksperten Frederik Dirks Gottlieb. (© NRK)

Tv-serien Skam har taget Norge med storm, og nu har mange danskere også fået øjnene op for serien.

Anmeldere roser den til skyerne, og lige nu er der hver eneste dag 15.000 danskere, der ser serien på den norske hjemmeside nrk.no.

Serien handler om en række gymnasieelever i Oslo og deres problemer med for eksempel kærlighed, venskaber, mobning og studieliv. Derudover har serien et rigt liv på sociale medier. De bærende karakterer i serien er på Facebook og har en konto på Instagram.

Nuanceret og autentisk beskrivelse

Når Skam er blevet så populær, så skyldes det, at tv-serien er god til at beskrive livet som teenager, som er en periode, der på godt og ondt fylder meget i de fleste menneskers liv.

Det mener Frederik Dirks Gottlieb, der er radiovært og serieekspert.

- Det, som serien gør så godt, er, at den på meget autentisk vis putter os ind i tidsmaskine og transporterer os tilbage til vores teenage-år. Det er få serier, som jeg har set, der kan gøre det lige så overbevisende, som Skam gør, siger han.

- Man viser det mest nuancerede billede på unge mennesker, som jeg har set i meget lang tid. Og det er virkelig forfriskende ikke at få alt skåret ud i pap ligesom i for eksempel Beverly Hills 90210, hvor der skal moraliseres, og vi skal blive klogere. Man kan altså også blive klogere af bare at se en god tv-serie, hvis den er ordentligt fortalt, siger Frederik Dirks Gottlieb.

Forældre kan lære noget

Ifølge den norske tv-station NRK er serien primært skrevet til piger på 16-17 år, men mange ældre ser også serien.

Blandt dem er sangerinden Kaya Brüel. Hun og og hendes datter Asta Kainz Brüel ser serien hver for sig, men bruger den meget til at snakke sammen.

Skam kan streames gratis på nrk.no, og der er foreløbigt to sæsoner af 11-12 afsnit på hver 20 minutter.

Den tredje sæson forventes at komme i løbet af efteråret.