Skal 2014 være dit bedste år?

Hvad drømmer du om for 2014? Det kan være en god idé at lægge en plan, siger eksperten.

(© Colourbox)

Alt i livet kan ikke planlægges. Vi kan have drømme og ønsker, men vi kan aldrig vide, hvad der sker. Måske vinder du 50 millioner i Lotto i år, måske bliver du kørt ned og brækker et ben.

Alligevel er det godt at have en plan, mener rådgiver i personlig planlægning og forfatter til Travle kvinders guide til mere tid, Dorthe Rindbo.

- At lægge planer er at tage ansvar. Du gør, hvad du kan, for at skabe din egen lykke. Undersøgelser viser, at ting har 80 procent større chance for at ske, hvis de er skrevet ned, og det er da værd at tage med. Så kan du altid justere planen undervejs, siger hun.

Ifølge Dorthe Rindbo er der fem faser, du skal igennem, når du planlægger dit år:

  • Find dine værdier. Hvad er vigtigst at bruge tid, penge og energi på i år? Det kunne være sundhed, balance eller glæde. Spørg nu dig selv, hvordan du vil leve i overensstemmelse med værdierne. Værdien 'sundhed' kan for eksempel omsættes til 'løb to dage om ugen'. Vær konkret og handlingsansvisende.

  • Drøm løs. Vælg tre livsområder, hvor du virkelig vil sætte ind, og spørg dig selv, hvor tilfreds du er nu inden for dette område på en skala fra 1-10? Hvis svaret er 4, hvordan vil det så føles at opnå en 10'er? Mærk, hvor du vil hen. Lav nu en top 3, for eksempel: 1. Jeg har en sund og stærk krop. 2. Jeg har et godt familieliv. 3. Jeg plejer mig selv.

  • Bliv specifik. Gør dine top 3-drømme målbare. Hvordan ved du, at du har en sund krop? Når du kan løbe fem kilometer? Når du kan løfte 20 kilo?

  • Lav en masterplan. Plot dine overordnede mål ind i kalenderen, og rul baglæns. Hvad skal der til, for at du løber DHL-stafet i september? At du løber to gange om ugen i marts? Sæt også delmål som 'i juni har jeg løbet tre kilometer'.

  • Gå i gang - og bliv ved! Sæt et supportteam af folk, der vil opmuntre og/eller sparke til dig. Lav også en nødplan, hvor du forudser tegnene på, at planen skrider. Hver gang, du tager en beslutning, så spørg dig selv: Vil det bringe mig tættere på eller længere væk fra mit mål?

Husk, at … … alle falder i! Det er en naturlig del af en forandringsproces og betyder ikke, at målet er forkert. Det vigtige er at komme hurtigt tilbage på sporet igen.