Søren Sko: Man er mere afklaret med døden, når den døende er det

Musikeren Søren Sko mistede sin søster, mor og far inden for få år. Deres eget forhold til at skulle dø påvirkede i høj grad hans forhold til det.

Der er nu kun Søren Sko og hans lillebror Morten tilbage ud af den familie på fem, som de oprindeligt var. (© dr)

Når man skal tage afsked med en kær, nær pårørende, der må sige farvel til livet på grund af sygdom, så er der en verden til forskel på, om den døende er afklaret med døden eller ikke er det.

Det kan sangeren Søren Sko tale med om. Inden for ganske få år mistede han både sin søster, sin mor og sin far, der alle døde af sygdommen tarmkræft.

Storesøsteren Helle døde i en alder af 47 år, meget pludseligt og uden familien omkring sig. Tre år efter tog han afsked med sin mor.

- Det var utrolig hårdt, og det, der gjorde det så hårdt, var, at vi havde sagt farvel til min søster i 2007 og troede, at nu var det overstået. Men der gik jo ikke ret lang tid, før min mor blev syg af selv samme kræftsygdom. Og det var næsten ikke til at bære.

- Hun var utrolig ulykkelig, og det var vi andre også. Vi kunne bare se, at det gik ned ad bakke, fortæller Søren Sko i Aftenshowet.

Se hele interviewet med Søren Sko i Aftenshowet i bunden af artiklen.

De ville ikke dø

Hverken moderen eller søsteren var afklarede med at skulle dø.

- De ville ikke dø. Min søster døde som 47-årig, og der var ikke nogen omkring hende, da hun døde. Hun skulle til et rutinetjek på hospitalet, og så fik vi at vide, at nu var hun død. Så det var meget sådan ”hvad skete der lige der?”.

- Og min mor hun holdt fast til det sidste, men vi andre kunne jo se, at der var ikke noget at gøre. Og det, at hun ikke var afklaret med det, gjorde ondt.

Faderens død var fredfyldt

Kort tid efter moderens død, får Søren Sko’s far også konstateret tarmkræft, og for tre år siden døde også han. Det blev en helt anden oplevelse at sidde med ved hans dødsleje.

- Det blev et helt anderledes fredfyldt og smukt farvel. For han var netop afklaret med, at han skulle møde Anni, min mor, igen. Han glædede sig. Det var det sidste, han sagde til mig. Og når den person, man skal sige farvel til, er afklaret, så bliver man det også selv.

De sidste tre uger lå faderen på et hospice, som han selv havde valgt at komme på.

- Og det er et af de mest livsbekræftende steder, jeg har været. Min bror og jeg var der hver dag. Så han blev ligesom en slags slutning på de tre. Han rundede det på en måde af for mig og min bror.

- Det var en utrolig smuk augustaften, han døde. Og vi var der alle sammen. Han fik et kys og så var det slut.

Faderens sygdom og død bragte ligefrem noget positivt med sig, fortæller Søren Sko:

- I og med at min bror og jeg havde været der så meget i den sidste tid, så fik vi talt så utrolig meget sammen, som vi ikke har talt i lang tid. Jeg elsker min bror, og vi kan rigtig godt lide hinanden, men vi har forskellige karrierer, og som det er med så mange mennesker, så ser vi ikke hinanden tit nok. Det er blevet ændret nu, og det er min fars skyld.

En sang om fars død

Faderens død påvirkede Søren Sko så meget, at han har skrevet en sang om afskeden, som er med på det Sko/Torp-album, der udkommer i morgen, ”After Hours”.

- Det er en af de mest personlige sange, jeg nogensinde har skrevet. Og det er også en sang, der var svær at skrive. Men da jeg først fik hul på den, så skrev den næsten sig selv.

Et stykke af teksten I sangen lyder sådan her:

"He took off in the evening light - smiling at me for a long last time.

Said goodbye with a heart so bright. Knowing she would be waiting endlessly."

- Det var sådan, han havde det. Han vidste, at hun ventede på ham et eller andet sted. Og jeg kunne se i hans øjne, at det var sandheden.

- Og når jeg synger sangen, så ser jeg billeder af, hvordan det var, da vi sagde farvel. Og jeg ser billeder af min far gå hen mod min mor i deres have. Og prikke hende på skulderen og sige, "Nu er jeg her". Så det er meget konkret for mig.

Se interviewet med Søren Sko i Aftenshowet i klippet her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk