Spyt i indsamlingsbøssen og bliv selv glad

Du får det bedre selv, hvis du hoster op med pengene, når indsamleren ringer på i dag.

(© Dansk Flygtningehjælp/Jacob Nielsen)

Når indsamlerne fra Dansk Flygtningehjælp ringer på døren i dag, så tag vel imod dem og spyt også lidt - eller meget - i indsamlingsbøssen.

Ved at give til velgørenhed og hjælpe andre, så gør du nemlig også noget godt for dig selv, siger professor Hans Henrik Knoop fra Aarhus Universitet. Han forsker i selvudvikling med udgangspunkt i positiv psykologi:

- For nogle år siden lavede sygeplejerskerne en kampagne, hvor de brugte sloganet: "Det gør godt, at gøre godt". Og den er god nok. For det ikke kun den modtagende, men også den givende part, som har fordel af venlighed og velgørenhed.

- Man kan selv prøve at mærke forskellen på at handle egoistisk og på at handle hjælpsomt ved at sammenligne sit humør umiddelbart efter, at man har brugt 100 kr. på sig selv, og umiddelbart efter at man har givet 100 kr. til velgørenhed, siger Hans Henrik Knoop.

Velgørenhed gør godt uanset om man er rig eller fattig

Det er et velkendt tema i den positive psykologi, at fokus på andres glæde kan hjælpe din egen glæde på vej.

I en undersøgelse, som amerikanske forskere fra Harvard Universitet har lavet i Canada, gav man en sum penge til en gruppe forsøgspersoner. En del af forsøgspersonerne blev bedt om at bruge pengene på sig selv, en anden del blev bedt om at give pengene til andre.

Og det viste sig, at de, som gav pengene væk, var lykkeligere, uanset beløbet. Resultatet blev det samme, da man gentog forsøget i Uganda.

Livet giver mere mening, hvis man også lever for andre

Men hvordan pokker kan det være, at man får en større lykkefølelse af at give til andre end af at købe fx et par nye fede støvler til sig selv?

- Ved at hjælpe andre, kommer man typisk i bedre humør selv også, fordi man oplever selv at betyde noget, selv at gøre en forskel, selv at være et ærværdigt menneske, selv at være mere end simpel egoist, ja selv at være vigtig i en større sammenhæng.

- Livet bliver med andre ord mere meningsfuldt, hvis man også lever det for andres skyld, forklarer Hans Henrik Knoop.

Facebook
Twitter