Stå af ræset med DR2

DR2 sætter fokus på stress i temaudsendelsen Stå af ræset.

Stress er en af de sygdomme, der koster danskerne flest sygedage. 35.000 danskere dagligt er sygemeldt med stress og ifølge WHO bliver stress en af de væsentligste kilder til sygdom i 2020.

DR2 sætter fokus på stress i denne lørdags tema Stå af ræset. Her kan du møde en række mennesker, der fortæller om deres møde med stressen.

Nu er det langt fra alle, der har mulighed for at stå af ræset, så det handler om at forebygge stress. Men hvad sker der med kroppen, når vi bliver bliver stressede og hvordan passer vi på os selv?

Det er kemi det hele

- Søvnproblemer, fysisk træthed, problemer med hukommelsen, nedsat lyst til sex og en tristhed, du ikke kan forklare; det kan være nogle af advarselstegnene på, at din hjerne har været på overarbejde for længe. Og det er kemi det hele, siger læge Peter Qvortrup Geisling.

- Forestil dig, at din hjerne bliver bombarderet med alt for mange krav i halve og hele år. Det kan være på privatlivets front, det kan være i arbejdslivet. Måske er det en kombination. Alle de mange påvirkninger ender i den sidste ende i hjernen i det center, der hedder hypothalamus. Det er der, vores følelser sidder.

- Symptomerne på stress er med andre ord din hjernes forsøg på at råbe dig op. De advarselstegn er den vigtigste telefonopringning, du får hver dag. Så lyt til dem, lyder rådet fra Peter Qvortrup Geisling

Ro på de indre planer

Erhvervspsykolog Majken Matzau kender også alt til problematikken omkring stress:

- Faktisk mener jeg, at et program, som handler om at stå af ræset, også kan være med til at give folk stress. Jeg har utallige gange behandlet stresssygemeldte mennesker, som stressede sig selv yderligere under en sygemelding, fordi de antog, at nu skulle de sadle helt om og finde deres livsmission og passion på fire uger.

Men al forskning peger på, at man netop ikke skal foretage store ændringer i dit liv, mens man er sygemeldt af stress. Her har man brug for ro, forklarer Majekn Matzau.

- Det er fint at have en drøm om at åbne en blomsterbutik eller flytte på landet, men det skal du gøre, når du er i ro. Ikke midt i en sygemelding, siger Majken Matzau og føjer til, at hvis man er sygemeldt med stress, så skal man arbejde med sig selv og få ro på de indre planer, før man vender tilbage til arbejdet - og måske får du en dag mulighed for at sadle om, hvis det er det, der skal til:

- Og så er det jo vidunderligt, siger psykologen.

Tegn på, om dit stressniveau er på vej i den forkerte retning

Vær opmærksom på om du:

 • Begynder at vågne om natten uden at kunne falde i søvn igen.

 • Har spænding og uro i kroppen.

 • Har smerter i kroppen; mave, ryg, nakke, kæber, hoved, skuldre etc.

 • Har svært ved at slappe af.

 • Lettere bliver irriteret.

 • Spiser mere for at "dulme" din uro.

 • Eller springer måltider over.

 • Skal have et glas vin for at falde ned efter arbejde.

 • Føler dig overvældet.

 • Har tiltagende dårlig samvittighed.

 • Begynder at glemme (skal tilbage og rette fejl og tjekke, om du nu fik låst døren)

Kilde: Majken Matzau

Se traileren for DR2 tema - "Stå af ræset" her:

Se Stå af ræset, DR2 Tema, lørdag kl. 20.00.

FacebookTwitter