Stress på jobbet kan give blodprop

Arbejdsrelateret stress sætter sig på dine blodkar, viser ny forskning. Så der er god grund til at undgå stress i hverdagen.

(© Colourbox)

Man har længe vidst, at stress ikke er spor sundt for kroppen. Men nu dokumenterer ny forskning, at stress på jobbet rent faktisk kan give åreforkalkning og dermed øge risikoen for at få en blodprop, skriver Hjerteforeningen.

Hvis du er stresset på dit arbejde, så reagerer kroppen nemlig ved at øge blodtrykket og pulsen, og kroppen danner mere af stresshormonet cortisol. Det betyder bl.a., at indholdet af sukker og fedt i blodet stiger, og det kan få blodårernes vægge til at forkalke og over årene øge risikoen for at få en blodprop i hjertet.

- At stress på arbejdet kan være årsag til en blodprop i hjertet, har tidligere undersøgelser også vist. Men der har været mange uafklarede spørgsmål, for måske skyldes blodpropperne ikke direkte stress, men at man fx rører sig mindre eller ryger mere, når man er stresset, siger Nanna Hurwitz Eller, der er overlæge på Bispebjerg Hospitals Arbejds- og Miljømedicinske Afdeling.

Hun forsker i, hvordan stress påvirker vores blodkar og hjertet, og hun har netop forsvaret sin doktordisputats, som viser, at stress i sig selv kan give åreforkalkning uafhængigt af andre risikofaktorer som fx usund levevis.

Resultaterne er baseret på målinger af stress hos over 600 voksne danskere i arbejde.

Undgå stress på jobbet

Nogle er mere sårbare for stress end andre, men man kan ifølge Nanna Hurwitz Eller godt hjælpe sig selv med at blive mindre stresset. Det handler især om at få klare aftaler på arbejdet.

- Det er vigtigt at tale med sin leder om stress på arbejdspladsen og sammen sætte nogle rammer op for ens arbejde. Fx kan man sørge for, at der gives klare beskeder om, hvornår noget skal være færdigt, for måske behøver det ikke være til i morgen. Eller aftaler om, hvornår man skal besvare mails. Skal det være løbende over hele dagen, eller har du lov kun at gøre det mellem kl. 9-10 og kl. 14.-15.? Sådan nogle helt konkrete aftaler kan hjælpe mod stress, siger Nanna Hurwitz Eller.

Man kan også træne sig til at håndtere sit arbejde på en bedre måde.

- Det handler det om at være til stede, der hvor man er, i stedet for at tænke på alt det andet, man skal nå. Det kan man med fordel øve sig i for at undgå stress, siger Nanna Hurwitz Eller.

FacebookTwitter