Stressede gravide får stressede børn

Nogle mennesker bliver lettere stressede end andre. Og det kan skyldes, at deres mødre var stressede under graviditeten. Det tyder dansk forskning på.

(© Colourbox)

Der hviler et tungt ansvar på kvinder, når de venter barn.

I går kunne danske forskere dokumentere, at gravides madvaner og livsstil har en markant betydning for, hvor stor risikoen er for, at det kommende barn får sygdomme i sit voksenliv.

Og i dag skriver Videnskab.dk, at dansk forskning også tyder på, at det påvirker et barn i maven, hvis den gravide er stresset.

Rotteforsøg forklarer lav stresstærskel

Forskerne har længe haft mistanke om, at der er en sammenhæng mellem, at en gravid er stresset, og at det kommende barn har en dårligere evne til at håndtere stress.

Derfor har de lavet en række forsøg på rotter, og de bekræfter mistanken.

- Vores dyreforsøg antyder, at en lav stresstærskel kan skyldes en defekt i hjernen, der sandsynligvis er opstået, fordi moderen var stresset under graviditeten, siger Gregers Wegener, der er lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Gravide bør undgå stress

Forskerne har endnu ikke en endelig forklaring på, hvordan defekten opstår. Men deres teori er, at den gravides stress-hormoner påvirker vigtige gener på barnet.

- Hvis man kunne låse genet op igen ved hjælp af medicin, vil det formentlig kunne hjælpe mange patienter, siger Gregers Wegener.

Sådan en slags medicin er dog langt fra udviklet, så indtil videre er den eneste løsning, at gravide forsøger at blive mindre udsat for stress.

- Vi bør overveje, om vi har sammensat vores samfund på en god måde for børnefamilier, hvor moren skal arbejde under barsel. Et foster kan jo betale en meget høj pris for morens stress, siger Gregers Wegener.

Overvægt kan også spille ind

Mange danske kvinder er overvægtige, når de venter barn, og forskerne gætter på, at de ekstra kilo også stresser de gravides krop.

Den teori vil forskerne nu også afprøve med forsøg på rotter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk