Styr uden om overspringshandlinger

De fleste af os kender til overspringshandlinger, hvor intet lige pludselig er vigtigere end at gå på Facebook, men kender du også forklaringen?

Næh, hør hov - skulle du ikke læse lektier i stedet for at tjekke Instagram! (© Getty Images)

Lader du dig nogle gange lokke af Facebook eller internettets andre lyksaligheder, selvom du egentlig burde kaste dig over bunken af mails, skrive et oplæg eller forberede dig på et møde?

Højst sandsynligt, ja.

De fleste af os har nemlig for vane at udføre overspringshandlinger, selvom vi ved, at vi burde koncentrere os om en vigtigere opgave.

- Grundlæggende vil mennesket gerne vide, om det kan klare den opgave, som det står overfor. Og hvis man er usikker på det, så vælger man nogle gange noget andet, siger Thomas Raben, som er foredragsholder og forfatter til flere bøger om hjernens funktion.

Kan jeg klare det?

Ifølge Thomas Raben behøver man ikke altid at være bevidst om, at man i virkeligheden tvivler på sine evner. I nogle tilfælde foregår vurderingen faktisk helt ubevidst.

Men han forklarer, at vi mennesker altid tager bestik af forskellige opgaver, før vi begynder at løse dem. Det er også i den proces, at usikkerheden kan opstå.

- Overspringshandlingen kan i virkeligheden være udtryk for, at man lige har brug for at foretage en handling, som man ved, at man har styr på som for eksempel at opdatere sin status på Facebook, siger han.

Sluk for nettet

Selvom vi via overspringshandlingen skubber den egentlige opgave foran os, vil de fleste alligevel nå at svare på den vigtige mail eller at forberede sig på dagens møde.

Ifølge Thomas Raben kan man også hjælpe sig selv på vej, hvis man ved, at man har en tendens til at udsætte opgaver.

- Hvis man arbejder ved sin computer, så kan man for eksempel slå internettet fra, hvis man alligevel ikke skal bruge det. Eller man kan indgå en aftale med sig selv om, at man eksempelvis ikke må logge ind på Facebook den næste time, siger han.

- Det er ekstremt effektivt, når vi laver regler og aftaler med os selv. Man får en bevidsthed om, at nu skal man udføre en bestemt opgave, og dermed bliver man også langt mere bevidst om overspringshandlingen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk