'Susan Himmelblå': Jeg har altid søgt efter meningen med livet

Skuespilleren Birgitte Raaberg har skrevet en bog om sit liv med indianer-visdom.

Der er stadig mange, der spørger, om hun ikke er hende Susan Himmelblå. - Men skal vi ikke komme lidt videre, siger skuespilleren Birgitte Raaberg, der er aktuel med ny bog. (© (c) DR)

- Jeg har altid søgt efter det meningsfulde, hvad meningen med livet er og alle de store spørgsmål – jeg har altid været sådan en tænker.

Sådan siger skuespiller Birgitte Raaberg, der er aktuel med bogen ’Det, du favner - en livsrejse’, som handler om skuespillerens oplevelser, da hun i en periode boede helt alene i en uge i en ørken og udarbejdede sin egen såkaldte livsrejse.

Og grunden til, at hun rejste derud alene tilbage i 2005 var, at hun nogle år forinden havde mødt nogle indianere:

- Jeg mødte de her indianere gennem en veninde for 14 år siden, hvor hun havde mødt dem i England, og hun fik dem med til Danmark for at undervise, forklarer hun.

Man skal stille vigtige spørgsmål

Birgitte Raaberg var en af de her nysgerrige danskere, der gerne ville vide mere om den indianske livsvisdom, og det var på indianernes kurser, hun første gang hørte om en såkaldt 'vision quest'.

- En ’vision quest’ handler, som ordene siger, om visioner og om at stille sig selv spørgsmål. Jeg sad ude i ørkenen i seks døgn alene, og jeg stillede mig selv nogle vigtige spørgsmål. Jeg var helt alene, jeg var i stilheden og i mine egne tanker. I løbet af de her seks døgn lavede jeg så et livskort - som er et tilbageblik på det liv, man har levet, forklarer Birgitte Raaberg.

Birgitte Raaberg i New Mexicos højørken. (© privat)

Hendes bog handler netop om den ’vision quest’, hun var på i 2005 i New Mexicos højørken, og med det omdrejningspunkt springer hun frem og tilbage i sit liv og de oplevelser, der har haft stor betydning for hende:

- Når man laver et livskort, så ser man tilbage på de områder, der har betydet noget, og som har lært én noget. For mig handlede det om mit liv som skuespiller, hele kommunikationsdelen, mine venskaber, familie osv. Man får på den led kortlagt hele den vej, man har gået og får en klar fornemmelse af, hvor er man så nu.

En ny vej frem

Det er nemlig ifølge indianerne - og Birgitte Raaberg - vigtigt for at finde ud af, hvad man har lært mest af i livet for at finde sin nye vej frem. Hun fandt selv ud af, at det var de mindre sjove ting i livet, hun havde lært en mest.

Så er det jo nærliggende at finde ud af, om alle mennesker kan lære noget af at få nedfældet en sådan livsrejse, som Mikkel Fønsskov i Aftenshowet herunder spørger om:

Da Birgitte Raaberg dengang sad ensom i et telt og kun gang i døgnet fik mad og besøg af sin indianske lærer, så oplevede hun, at det skærpede hendes sanser:

- I en ørken kan man risikere at møde slanger og edderkopper, så jeg fik vækket mine sanser, fordi det var noget, jeg ikke var vant til. Og når sanserne på den led vækkes, så bevæger man sig andre steder hen, end der hvor man plejer at være. Jeg ryger ud af min comfortzone, og det gør, at jeg udvikler helt andre talenter, forklarer hun.

Susan Himmelblå var en gave

Oplevelsen i ørkenen gjorde, at hun efterfølgende følte sig som et stærkere menneske, der kunne foretage stærkere valg. Og hun kunne også se, at rollen som Susan Himmelblå - der hænger ved, og som nogle gange kan få hende til at udbryde 'det er 34 år siden, skal vi ikke tale om noget andet' - alligevel var af afgørende betydning for hende.

- Selvfølgelig var rollen også en kæmpe gave – det var da vidunderligt at få lov til at lyse i den rolle. Jeg tror på, at hvis alle mennesker får lov til at lyse, og vi gør os umage, så bliver verden et bedre sted at være.