Svært stresset: Motion gav mig lyst til at græde

Jimmy Nakel oplevede, hvordan træning gjorde hans svære stress meget værre. Efter tre måneder måtte han give op.

(© Colourbox)

Motion bliver i flæng ordineret af praktiserende læger og jobcentre, som "vidunderpille" mod stress. Men erhvervspsykolog Majken Matzau skriver i dag i Berlingske, at hun mener, at motion mod svær stress er katastrofalt.

En af dem, der kan nikke genkendende til, at motion ikke nødvendigvis kurerer stress, er Jimmy Nakel, der er tidligere Danmarksmester i Bodybuilding. Han blev så stresset af sin træning, at han fik lyst til at græde.

Godt mod stress

Da Jimmy Nakel fik diagnosticeret svær stress i oktober måned 2011, lød det klare råd fra hans læge, at han skulle begynde at træne, fordi motion er godt mod stress. Da Jimmy Nakel hørte lægens råd, gik han i gang med træningen med det samme:

- Jeg gik ned og meldte mig ind i et fitnesscenter med det samme. Min kone havde også sagt, at jeg skulle træne. Det er jo den almindelige opfattelse, at træning er godt mod stress, fortæller han.

Dårligt mod stress

Jimmy Nakel begyndte at træne hårdt, men efter noget tid begyndte han at få fysiske symptomer, både før han skulle i træningscenter, og mens han trænede:

- Jeg fik det dårligt de dage, jeg skulle træne. Jeg fik kvalme og kastede op, inden jeg skulle af sted. Jeg fik hjertebanken og begyndte at svede, når jeg skulle af sted. Når jeg var dernede, blev jeg forvirret og stresset, og det påvirkede mig rigtig meget, hvis maskinen var optaget. Jeg blev påvirket negativt frem for positivt af træningen.

- Jeg havde også meget brug for at sove, når jeg kom, gerne i halvanden time, og det var helt modsat af, hvad jeg havde oplevet tidligere, hvor jeg plejede at opnå velvære og overskud, fortæller han.

Tårer

Jimmy Nakel blev dog ved med at træne i lang tid, selvom det virkede helt uoverskueligt.

- Jeg havde jo fået at vide, at det var en god idé, og det var det eneste, jeg fokuserede på. Jeg ville bare gerne være rask, så jeg ville gøre alt, hvad jeg kunne. Man tænker jo, at man lige skal i gang, man skal jo lige overvinde den første periode. Men jeg kommer til at presse mig selv i længere tid, og mere end egentlig godt er.

Men hans krop og hjerne tvang ham til at stoppe med den intensive fitness-træning efter tre måneder.

- Min krop og min hjerne tvang mig til at stoppe. Inden jeg fik diagnosen stress, havde jeg en oplevelse, hvor jeg brød grædende sammen i entréen på vej til fitnesscenteret, og det kunne jeg pludselig mærke, at jeg var på vej mod den tilstand igen. Det vidste jeg var et faresignal, fordi det kunne udvikle sig til kronisk stress.

I stedet skiftede Jimmy Nakel til en anden form for motion, der satte ham helt ned i gear.

- Min kone købte en hund til mig, så jeg kunne komme ud og gå hver dag. Det virker meget bedre, fortæller han.

Mød Jimmy Nakel i Aftenshowet kl. 19.05 og mød også erhvervspsykolog Majken Matzau, der advarer imod intensiv motion, når man lider af svær stress.

FacebookTwitter