Syv gode råd: Sådan taler du med dit ensomme barn

Virker dit barn ensomt, så er det vigtigt som forælder at åbne op for en ærlig snak.

13-årige Laura er med i tv-programmet 'Ung og ensom', der følger seks unge ensomme. Her tager hendes mor en snak med hende i sengen. (Foto: DR Framegrab © dr)

For de fleste forældre er det næsten ubærligt at forestille sig sit barn som ensomt, isoleret og uden rigtige venner. Men fakta er, at stadig flere børn og unge føler sig ensomme.

- Som forælder må man aldrig lade stå til, hvis man er bekymret, for om ens barn er ensomt. At komme i gang med en snak er første skridt til at hjælpe barnet ud af ensomhed, siger Maria Bergmann Nielsen.

Hun er formand for den frivillige organisation Ventilen, der driver tilbud til unge ensomme. Nedenfor er hendes gode råd til, hvordan man som forældre kan tale om ensomhed.

1. Begynd en dialog

De fleste børn og unge vil gerne tale med deres forældre om ensomhed, men det er sjældent dem, som starter snakken.

Så det er vigtigt, at du tager initiativet.

2. Sæt ord på dine bekymringer

Du skal turde at være ærlig og sætte ord på dine bekymringer. F.eks. ved at sige ”det bekymrer mig, at du altid er alene”.

På den måde bliver det mere virkeligt og håndgribeligt, end hvis man danser rundt om den varme grød uden at nævne den.

3. Varier dine spørgsmål

Hvis du altid stiller samme spørgsmål, så får du som regel samme svar. F.eks. ”Gik det godt i skolen i dag?” udløser tit svaret ”ja”.

Drop de lukkede spørgsmål og udfordre med nye nysgerrige spørgsmål som ”fortæl om noget sjovt fra skolen i dag” eller ”har du haft et godt samarbejde med nogen?”.

4. Accepter dårlige svar

Når du stiller spørgsmål, så skal du være klar til at acceptere både gode og dårlige svar.

Hvis du ikke virker til at have det ok med, at barnet har haft en skidt dag, så får barnet mindre lyst til at fortælle ærligt fremover.

5. Tilbyd hjælp

Hvis barn føler sig ensomt, så er det vigtigt, at du løbende tilbyder din hjælp. Du kan f.eks. siger ”har du brug for, at jeg hjælper?”

Mange børn og unge vil afvise, men det er vigtigt, at du viser, at du er der for dem.

6. Vær vedholdende

Hvis dit barn ikke vil tale om ensomhed eller ikke vil have din hjælp, så skal du ikke bare lade stå til. Hvis du fortsat er bekymret, så bliv ved med at udtrykke det.

Hvis dit barn syv dage i træk blot siger ”det går ok” og ikke vil tale, så kan det være et tegn på, at det ikke går godt, og at det er svært at tale om. Du kan f.eks. svare ”ok, men jeg spørger igen næste uge, om hvordan du har det, og om jeg kan hjælpe med det”.

Børn og unge føler tillid, hvis du følger op.

7. Hav tålmodighed

Det kan være svært for ensomme børn og unge at åbne op og tale om emnet.

Så hav stor tålmodighed. Man får ikke gang i en god dialog fra den ene dag til den anden.