Syv gode råd til pårørende af en selvmordstruet

Som pårørende til en selvmordstruet er det vigtigste at tale åbent og vedholdende om selvmordstankerne.

Det er vigtigt at tale direkte om selvmordstanker, selv om det er rigtig svært. (© Getty Images)

DR3 sender mandag aften første afsnit af programserien 'Tæt på Selvmord', og selvmordstanker kan være et meget tabubelagt emne at tale om.

Men ifølge telefonrådgivningen Livslinien er det meget vigtigt, at du som pårørende til en selvmordstruet person henvender dig direkte til personen og spørger ind til problemet.

Simon Witting, der er projektleder og faglig medarbejder hos Livslinien, giver her nogle gode råd til, hvad du som pårørende eller forælder til en selvmordstruet person, skal gøre.

Dette skal du gøre:

1: Vær opmærksom på, hvilken livssituation personen står i. Man kan have meget alvorlige og konkrete selvmordstanker, men det kan også være noget kortvarigt, fordi personen går igennem en svær tid i sit liv.

2: Læg mærke til tegn, der kan føre til alvorlige selvmordstanker. Det kan være, at personen mistrives og ikke er, som personen plejer at være. Personen kan trække sig tilbage socialt eller få et misbrug. Personen kan reagere voldsomt, blive irritabel eller være meget trist.

3: Spørg ind til personen. Indled for eksempel med at sige, at du har registreret, at du ikke har så meget kontakt med personen, som du plejer, og derefter kan du spørge, om personen har brug for at tale om noget. Hvis personen siger, at han eller hun er ked af det, kan du sige, at du er bekymret for personen og gerne vil høre, om personen har selvmordstanker. Er der tale om selvmordstanker, kan det være svært selv at komme og sige det, og derfor er det vigtigt, at andre spørger ind til det.

4: Skab trygge rammer for, at det er okay at have det dårligt. Især, hvis personen er under 18 år, er det som forælder vigtigt at give udtryk for, at det er okay at tale åbent om selvmordstankerne, og at du støtter barnet. Dernæst skal du som forælder tage ansvar for situationen og søge hjælp hos for eksempel lægen, som kan henvise til en psykolog, et selvmordsforebyggende center eller eksempelvis Livslinien. Er personen over 18 år, er det stadig lige så vigtigt, at du som forælder viser omsorg og forståelse for situationen.

5: Lyt til personens behov. Hvis du er i tvivl om, hvad personen har brug for, så spørg. Jo ældre personen er, jo mere bevidst er han eller hun om sine behov. Sørg for så vidt muligt at give personen det, han eller hun har brug for.

Dette skal du ikke gøre:

1: Ignorere problemet eller overhøre signaler. Der kan være et stort tabu forbundet med selvmordstanker, og rigtig mange går med problemet selv, fordi de ikke vil være en belastning for deres familie og venner. Derfor ringer de til steder som Livslinien, hvor de kan være anonyme.

2: Blive vred eller være ignorant. Hvis personen kommer til dig med sine selvmordstanker, så tag godt imod ham eller hende. Det værste, der kan ske for den selvmordstruede person, er, at den pårørende bliver sur og ikke vil lytte.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter