Thomas fik en fødsels-depression: Jeg var ved at rive hovedet af ungerne

I denne uge er det 'Mænds sundhedsuge', der i år sætter fokus på fødselsdepression. En af dem, der har prøvet det, er Thomas Magleby Olsen.

Thomas Magleby Olsen blev ramt af en fødselsdepression, da han som 28-årig fik tvillinger. Det var sundhedsplejersken, der opdagede det og sendte ham til lægen. Og det tog ham et års terapi hos en psykoterapeut at komme ud på den anden side. (© dr)

Mellem syv og 10 procent af alle fædre får en fødselsdepression, når de får et barn. En af dem er Thomas Magleby Olsen fra Brøndby. For 12 år siden blev han far til tvillinger.

Dengang var han 28 år, og børnene var intet mindre end ønskebørn for ham og hans kone.

Mænds Sundhedsuge

Hvert år i juni holder Forum for Mænds Sundhed "Mænds sundhedsuge".

I år er temaet for "Mænds Sundhedsuge" mænd og fødselsdepression.

Læs mere her

- Den første måned, hvor jeg var på barsel, gik det rigtig godt. Jeg var stolt og lykkelig, og alt var lyserødt.

- Men da mine børn var seks uger gamle, og jeg var begyndt på arbejde igen, fik de kolik. Og da knækkede filmen for mig.

Lyst til at rive hovederne af dem

På grund af kolik græd børnene uafbrudt hver dag fra omkring klokken halv fem om eftermiddagen til cirka midnat. Dét, samtidig med at Thomas Magleby Olsen havde ekstremt travlt på sit arbejde, hvor han mange dage mødte fra 7 til 18, gjorde, at presset blev for hårdt.

- Når jeg kom hjem fra arbejde, havde deres mor allerede holdt skrigeriet ud i et par timer. Og det fortsatte så bare, helt indtil vi gik i seng, nogle gange stoppede det først efter midnat.

Jeg skreg, at de var nogle lorteunger, og jeg følte ikke, at de kunne være det bekendt.

thomas magleby olsen

Helt kvæstede af det uafbrudte skrigeri gik de to nybagte forældre sent i seng, sov nogle timer, indtil vækkeuret ringede klokken 6, og så startede det hele bare forfra. Psykisk blev Thomas Magleby Olsen påvirket mere end bare af træthed.

- Jeg blev aggressiv, gal, råbte og skreg ad børnene. Jeg havde lyst til at rive hovederne af dem. Jeg skreg, at de var nogle lorteunger, og jeg følte ikke, at de kunne være det bekendt. Det var faktisk sådan jeg tænkte om dem, at det kunne de ikke være bekendt. Jeg var tæt på at sige, at "det er ungerne eller mig".

- Jeg har aldrig på nogen måde skadet dem, men jeg kan huske, at jeg tænkte, at jeg godt kunne forstå, hvad det er, der sker, når nogen gør skade på deres børn.

"Du har det da ad h til"

Thomas' kone havde selvfølgelig bemærket, at han havde forandret sig meget. Det samme gjorde hans mor.

Men det var faktisk først, da sundhedsplejersken kom på besøg og udbrød "Jamen Thomas, du har det da ad h...... til. Den måde, du taler på, det ligner slet ikke dig", at det rigtig gik op for dem, hvor slemt det stod til.

Jeg var villig til at gøre hvad som helst for at få det bedre.

Thomas magleby olsen

- Da faldt jeg bare sammen på gulvet og græd som pisket. Tænk, at hun kom der som en udenforstående og kunne se på mig, hvor dårligt jeg havde det.

- Jeg sagde bare til hende, at jeg var villig til at gøre hvad som helst for at få det bedre. Det var ligesom at trække stikket ud af stikkontakten, jeg gav bare slip på alt i det øjeblik.

Sundhedsplejersken ringede straks til Thomas' læge og ventede hjemme hos moderen og tvillingerne, mens han tog hen til lægen og blev sygemeldt med i to måneder med fødselsdepression.

Rygsækken blev gennemgået

Lægen henviste også Thomas til Gaia-instituttet, hvor man har speciale i fødselsdepressioner. Og her begyndte Thomas at gå hos en psykoterapeut, som hjalp ham igennem hans fødselsdepression.

- Det hjalp mig virkelig hurtigt, da jeg begyndte at gå der et par gange om ugen. Først og fremmest fik jeg nogle værktøjer til, hvordan jeg kunne tackle det, når jeg blev vred. Værktøjer, som jeg stadig kan bruge den dag i dag.

Hvor var det godt, at jeg brød grædende sammen. Det var jo mit råb om hjælp.

thomas magleby olsen

Men sammen gennemgik psykoterapeuten og Thomas også hele hans liv for at blive kloge på, hvad det var, han havde med i sin rygsæk, som kunne gøre, at han reagerede så kraftigt.

- Vi kunne blandt andet se, at det har haft en stor betydning, at jeg mistede min mormor, som jeg var tæt knyttet til, da jeg var barn. Og jeg mistede min far som 11-årig. Og de ting kunne, sammen med skrigeriet og presset på arbejdet, gøre, at jeg ikke følte mig rustet til at være far.

Han takker stadig i sit stille sind den sundhedsplejerske for, at hun sagde, som hun gjorde og handlede, som hun gjorde. Og han takker faktisk også sig selv for, at han kastede håndklædet i ringen, da hun først havde prikket hul på bylden.

- Hvor var det godt, at jeg brød grædende sammen. Det var jo mit råb om hjælp, og først når man råber om hjælp, får man den.

- Nu har jeg det jo godt, og børnene har det godt. Vi har talt om det masser af gange, så de ved fuldstændig, hvad det var, jeg gennemgik dengang.

Asja og Philip er blevet 12 år i dag. Og det har ikke sat sig spor i børnene, at deres far led af en fødselsdepression, understreger Thomas Magleby Olsen. (Foto: Thomas Magleby Olsen © dr)

Kun hver tredje mand screenes for fødselsdepression

Der er stadig hvert år omkring 3000 fødselsdepressioner hos mænd, der ikke bliver opdaget. Og det til trods for, at der er en klar anbefaling fra Sundhedsstyrelsen om, at både mor og far skal screenes for det.

- Og derfor skal vi blive ved med at råbe op om, at mænd altså også får fødselsdepressioner, siger formand for Forum for Mænds Sundhed, og chefpsykolog på Rigshospitalet, Svend Aage Madsen.

Normalt bruger sundhedsplejersken det andet besøg hos familien, når barnet er 6-8 uger gammelt, til at screene for fødselsdepression. Men her er mange fædre desværre ikke med, fortæller Svend Aage Madsen, og derfor kan sundhedsplejersken ikke screene dem for en fødselsdepression.

- Ved første besøg er mændene typisk med i 75-80 procent af familierne, mens det tal ved andet besøg er faldet til 33 procent. Og det kan der jo være flere forklaringer på.

- Enten har mændene ved første besøg ikke oplevet, at de blev engageret nok i samtalen, at der blev talt til dem, og at de var interessante. Mange mænd søger måske ligefrem ud i køkkenet for at lave kaffe, mens sundhedsplejersken taler med mor. Og derfor prioriterer de ikke at være med ved sundhedsplejerskens andet besøg.

- Eller også så er det ikke blevet sagt eksplicit nok fra sundhedsplejens side, at det altså er vigtigt, at far også er hjemme og deltagende ved det andet besøg.

Når fædrene ikke er med ved det sundhedsplejerske-besøg, hvor man screener for fødselsdepression, så bliver en eventuel depression i sagens natur ikke opdaget. Så målet er, at flere fædre deltager i sundhedsplejerske-besøgene, siger Svend Aage Madsen.

Tegn på fødselsdepression hos mænd:

  • Ked af det
  • Nedtrykt
  • Tilbagetrukket
  • Irritabel
  • Vrede og råben, typisk knyttet til barnets gråd
  • Vrede rettet mod partneren
  • Kilde: Svend Aage Madsen, chefpsykolog Rigshospitalet

Hvis faderen viser nogle af disse tegn, så kan han henvises til en samtale hos en psykolog, som kan udrede ham for, om han enten lider af voldsom stress i kølvandet på at være blevet far, eller om han lider af en decideret fødselsdepression. Og uanset hvad det er, så kan han og familien have brug for hjælp, understreger Svend Aage Madsen.