Thomas Skovs mobilafvænning har givet flere timer i døgnet

Thomas Skovs mobilvaner er blevet markant ændret, efter at han har lavet et radioprogram om mobilafhængighed.

DR-værten Thomas Skov glor stadig ofte på sin smartphone, men ikke så meget og ikke så ubevidst, som før han gik på mobilafvænning. (© PRIVATFOTO)

For et par måneder siden sad Thomas Skovs mobiltelefon i hånden på ham stort set hele tiden.

Han har taget sig i at svare på sms'er og mails på telefonen, mens han kørte 130 kilometer i timen på motorvejen, og når han puttede sin 2-årige datter om aftenen, så tjekkede han samtidig Facebook og Instagram.

Derfor valgte han at gå på mobilafvænning, og han er meget glad for resultatet.

Jeg er mobilafhængig

DR-værten Thomas Skov har svært ved at lægge sin smartphone fra sig, selv om han egentlig gerne vil bruge mindre tid på den lille skærm.

I P1-programmet 'Jeg er mobilafhængig - med Thomas Skov' får han hjælp af læge Imran Rashid, der har skrevet bogen 'Sluk'.

I radioprogrammets fem episoder besøger han desuden fem forskellige mennesker, der på hver deres måde hjælper ham med at blive klogere på sit storforbrug af mobiltelefonen.

Programmet kan høres ved at klikke på dette link.

- Mobiltelefonen sidder ikke længere fast i min hånd hver aften, og jeg er blevet meget mere bevidst, om hvornår jeg bruger telefonen, og hvornår jeg ikke vil bruge den. For eksempel om aftenen når jeg er sammen med min datter, siger Thomas Skov.

Vil ikke undvære telefonen helt

Thomas Skov understreger, at målet med mobilafvænningen ikke har været helt at droppe sin smartphone.

- Der er for mange ting, som jeg ikke ville undvære som for eksempel GPS til at finde vej og MobilePay til betaling. Men jeg ville gerne blive klogere på, hvordan jeg bruger telefonen, så den fylder mindre i hverdagen, siger Thomas Skov.

Hans fem ugers mobilafvænning sluttede for en måned siden, og de fleste af de nye mobilvaner hænger stadig ved.

- Jeg bruger mindre tid på telefonen med at zombie-scrolle igennem sociale medier. Og telefonen er røget helt ud af soveværelset, så min kone og ikke mobiltelefonen er det første og sidste, som jeg ser om morgenen og aftenen.

Har fået positiv respons

Vil du prøve mobilafvænning?

Lægen Imran Rashid, der har stået for Thomas Skovs mobilafvænning, har lavet et gratis mailbaseret kursus, der hedder 'Din digitale detox'.

Du kan læse mere om det og tilmelde dig via dette link.

Thomas Skov har lavet optagelser under sin mobilafvænning, og det er blevet til fem radioprogrammer, som han har fået god respons på fra lytterne.

- 'Jeg er mobilafhængig' er det program, som har givet mest mening for mig at lave i lang tid. Det føles virkelig fedt at have hjulpet både mig selv og mange lyttere i samme båd med at få bedre mobilvaner, siger Thomas Skov.

For eksempel var der en kvindelig lytter, der målte sin skærmtid på telefonen til at være i snit syv timer om dagen tidligere.

Men efter programmet har hun nu næsten halveret den tid og sendte Thomas Skov et billede med tak:

Thomas Skovs bedste råd

I programmet 'Jeg er mobilafhængig' kan man få mange råd fra læge Imran Rashid og programmets øvrige gæster.

Men disse tre råd er dem, der har betydet mest for Thomas Skov:

  • Installer 'Moment' eller en lignende app, der måler, hvor meget tid du bruger på telefonen og de forskellige apps. Første skridt er at blive bevidst, om hvor meget du bruger telefonen.
  • Køb et vækkeur og smid telefonen helt ud af soveværelset for at få bedre søvn.
  • Fjern alle notifikationer fra din telefon bortset fra opkald og sms, så du ikke bliver forstyrret hele tiden.

Udover disse råd så har Thomas Skov også lavet en video med et par mindre effektive råd: