Tør du gøre som Thomas Skov og lade kæresten teste dine mobilvaner?

Det er ikke altid, at man selv opdager, hvor ofte man bruger mobiltelefonen, så derfor kan denne test være en øjenåbner.

DR-værten Thomas Skov har fået sin testet sin mobilvaner af sin kone Emilie Gershøj Bruhn, efter at han har været på mobilafvænning. Du kan lade din kæreste teste, om du kan få en lige så lav score. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

DR-værten Thomas Skov har været på mobilafvænning og lavet radioprogrammet 'Jeg er mobilafhængig' for at gøre sig selv og lytterne klogere på emnet.

Hvis han selv skal sige det, så bruger han nu sin mobiltelefon langt mere fornuftigt - men spørgsmålet er, om man helt kan tro på det.

Ifølge lægen Imran Rashid, der stod for Thomas Skovs mobilafvænning, så bruger vi som hovedregel vores smartphone dobbelt så meget, som vi selv tror.

Derfor kan det være en god idé at lade sin partner, ven, barn eller måske forælder teste ens mobilvaner og digitale fravær.

Sådan virker testen

Thomas Skov sagde ja til, at vi måtte få hans kone Emilie Gershøj Bruhn til at teste ham, og resultatet kan du læse nederst i artiklen.

Men først lidt om testen, som indeholder ni spørgsmål, som din partner skal svare på (eller du kan udskifte ordet 'partner' med ven, barn, forælder eller lignende).

Ud for hvert spørgsmål skal han/hun give et tal fra 1-5, hvor 1 står for aldrig, 2 står for sjældent, 3 står for nogen gange, 4 står for ofte og 5 står for altid.

Testens 9 spørgsmål

 1. 1

  Når min partner og jeg spiser vores måltid sammen, tager min partner sin mobiltelefon frem og tjekker den.

 2. 2

  Min partner placerer sin mobiltelefon, hvor den kan ses, når vi er sammen.

 3. 3

  Min partner holder sin mobiltelefon i hånden, når han eller hun er sammen med mig.

 4. 4

  Når min partners mobiltelefon ringer eller bipper, så tager han/hun den frem, selv om vi er midt i en samtale.

 5. 5

  Min partner kigger på sin mobiltelefon, når han/hun taler til mig.

 6. 6

  I den fritid, min partner og jeg har sammen, bruger min partner sin mobiltelefon.

 7. 7

  Min partner bruger sin mobiltelefon, når vi taler sammen.

 8. 8

  Min partner bruger sin mobiltelefon, når vi er ude sammen.

 9. 9

  Hvis der er en pause i vores samtale, tjekke min partner sin mobiltelefon.

Når du har svaret alle spørgsmål med 1-5, så lægger du tallene sammen og får dermed et tal, som giver dig testens resultat.

Testens resultat

 • 9-18 point: Intet digitalt fravær

 • 19-27 point: Mild grad af digitalt fravær

 • 28-35 point: Moderat grad af digitalt fravær

 • 36-45 point: Svær grad af digitalt fravær

Thomas Skov har nu en lav score

Efter Thomas Skovs mobilafvænning giver konens test ham en score på 21, og dermed har han ifølge testen nu kun en mild grad af digitalt fravær.

- Det er vildt nok, for havde jeg taget denne test for et par måneder siden, så ville svarene og resultatet for Thomas have set klart anderledes ud, siger Emilie Gershøj Bruhn.

Hun har ikke tidligere tænkt meget over mandens store mobilforbrug, da hun selv har været en lige så stor misbruger.

Men Thomas Skovs mobilafvænning har også smittet af på hendes vaner.

- Vi har ikke længere mobiltelefoner i soveværelset, men kigger i stedet på hinanden og taler sammen. Vi kan godt begge to nu tage på tur uden vores telefoner, og de ligger heller ikke længere altid fremme på bordet, men ofte i en skuffe, når vi ikke skal bruge dem, fortæller hun.

Testen i denne artikel kaldes 'Roberts skala for digitalt fravær' (på engelsk 'phubbing'). Testen er udviklet af James Robert og Meredith David fra Baylor University i USA, og den danske oversættelse er fra bogen 'Når mobilen tager magten' af Morten Munthe Fenger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk