Torben fra ”Ro i sjælen”: Der er ingen smutveje ud af krisen

Selv om han som kræftlæge har kendt masser af dødssyge patienter, så er hans egen krise lige så slem.

Jeg har også smerter, er dødtræt og ked af, at livet ser ud til at slutte for mig lidt for tidligt, siger Torben Palshof. (© Metronome Productions/DR)

Når man får den barske besked om, at man er ramt af en alvorlig sygdom, og at den formentlig er uhelbredelig, så slår hele livet en kæmpe stor kolbøtte. Både for den syge, og for de pårørende.

Og det gælder sådan set, uanset om man er ung eller gammel, mand eller kvinde, siger Torben Palshof, der medvirker i DR-programmet ”Ro i sjælen”. Han er kræftlæge og ramt af uhelbredelig kræft i nyrerne.

Det har han skrevet en kronik om i dagbladet Politiken

- Formålet med at skrive kronikken er at fortælle det, der ikke kom med i programmet.

- Jeg vil fortælle, at man i en livskrise gennemlever forskellige faser, også selv om man har en særlig indsigt, som jeg jo har. Der er ingen smutveje. Man får at vide, at lige foran én, er der rødt lys. Jeg vidste det måske lidt tidligere end andre i samme situation, men der er stadig rødt lys.

Han beskriver i kronikken, hvordan hans tilværelse er præget af bl.a. træthed og smerter, og hvordan han, lige som andre i hans situation, også har op- og nedture på grund af sygdommen.

Hvis jeg var yngre, ville jeg ikke have ro i sjælen

I programmet lader Torben Palshof til at have fundet ro i sjælen og med, at han formentlig skal herfra tidligere, end han havde regnet med.

Han siger selv, at han jo har fået børn, der er blevet voksne og selv har fået børn. Han har opnået stort set alt, hvad der er at opleve inden for sit fag, og i det hele taget er hans mission her i livet på mange måder fuldført. ”Det, jeg har til gode, er at se, hvordan det går”, siger han i programmet.

- Hvis jeg var yngre og havde små børn, som jeg skulle tage afsked med, så ville jeg ikke have ro i sjælen, tilføjer han nu.

- Men de, som er i den situation, er jo nødt til at mestre den. På den måde kan man jo sige, at jeg ikke er tragedien i de programmer.

Nu har han en Easy Rider-motorcykel

Torben Palshof bruger meget af sin tid i sit sommerhus på Langeland. Og i programmet fortæller han om, hvordan drømmen om en motorcykel også er blevet opfyldt.

- Sommerhuset på Langeland er jeg altid taget ned til, når tingene blev for mærkelige derhjemme. Og motorcyklen har jeg drømt om i flere år. Den giver mig frihed og bringer mig i pagt med naturen. Det er de to ting, der også holder mit humør oppe.

- Jeg er på min tredje motorcykel, og efterhånden som benene er blevet stærke nok til det, så har jeg nu fået mig den motorcykel fra Easy Rider, som jeg havde drømt om. Den står hernede på Langeland, og jeg skal køre den hjem herfra.

Facebook
Twitter