Tyg tyggegummi for at få en irriterende sang ud af hovedet

Hvis du har fået en sang på hjernen, så sørg for at få hjernen - og kæberne - på andre tanker.

Det kan være en pine - både for én selv og ens omgivelser - når en bestemt sang går på repeat. (© ColourBox)

Kender du det? At få en sang på hjernen, og så bare ikke kunne få den ud af hovedet igen.

En ørehænger, som vi kalder det, kan drive ikke bare os selv, men også vores omgivelser, til vanvid. Det er typisk sange, der rummer mange gentagelser af den samme linje eller de samme toner.

- Vores hjerne er indrettet til at kunne forudsige, hvad der sker lige om lidt. Og hvis hjernen er vant til, at noget gentager sig, så er det meget typisk, at sådan en sang sætter sig fast på vores hjerne, forklarer hjerneforsker og jazzmusiker Peter Vuust i Aftenshowet.

Det er faktisk en bivirkning ved vores korttidshukommelse, forklarer han videre:

- De fleste mennesker ved, at hvis man skal huske et telefonnummer, så gentager man det rigtig mange gange. For så kan vi bedre huske det, og det er sådan set en rigtig god ting. Den eneste ulempe er, at det loop, man kommer ind i, kan blive ved med at køre, hvis man fx får en sang på hjernen.

Tyg sangen ud af hjernen igen

Hvis man gerne vil slå sangen ud af hovedet igen, så er der faktisk et par husråd til det, forklarer Peter Vuust. Det handler om at få hjernen på andre tanker:

- En klassisk metode er at forsøge at synge en anden sang. Det er dog ikke så god en metode, for typisk sætter den anden sang sig så på hjernen i stedet for. Hvis man skal synge en anden sang, så skal den i hvert fald være i et andet tempo, end den sang man vil af med.

Det, man grundlæggende skal, er at forsøge at aflede sin opmærksomhed med en anden opgave, som er meget krævende. Og det kan være mange forskellige ting:

- Det har faktisk vist sig, at hvis man tygger tyggegummi, så gør det det sværere at blive ved med at synge den samme sang. Det at gentage noget kræver, at vi bruger vores mundmotorik til at tale eller synge med, og når man tygger tyggegummi så er det svært at holde det der loop i gang.

Facebook
Twitter