Umulige chefer gør os deprimerede

Nyt studie viser, at umulige chefer ofte er årsag til deprimerede medarbejdere.

(© Colourbox)

Det er ikke de store stakke uløste opgaver på skrivebordene, der gør de ansatte deprimerede.

Det er konklusionen i et nyt stort studie fra blandt andet Aarhus Universitetshospital, skriver Videnskab.dk.

Forskere har undersøgt, hvilke faktorer, der sender folk deprimerede hjem fra arbejde, og overraskende nok viser studiet, at arbejdspresset ikke betyder noget for, om folk bliver deprimerede.

Man kan altså sagtens have uoverskuelige mængder arbejdsopgaver, uden at man bliver deprimeret.

Det er i stedet arbejdsmiljøet og følelsen af at blive behandlet uretfærdigt af ledelsen, der giver et negativt udslag på humøret, viser undersøgelsen.

Psykolog og ph.d. Matias Brødsgaard Grynderup fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital er én af forskerne bag det nye studie. Han fortæller til Videnskab.dk:

- Vi har måske en tendens til altid at fokusere på depression og stress i kobling til arbejdspres og arbejdsmængde. Men vores studie viser, at arbejdspresset faktisk ikke har nogen indflydelse på, om folk bliver deprimerede. Derved kan man altså heller ikke minimere risikoen for at udvikle depression blandt medarbejderne ved at ændre på arbejdsmængden. Det er andre faktorer, der spiller ind, og det er de områder, der bør fokuseres på i fremtiden, siger Matias Brødsgaard Grynderup.

Den nye århusianske undersøgelse - baseret på spørgeskemaer blandt 4500 danskere - viser bla., at det snarere er følelsen af retfærdighed, der er med til at gøre folk deprimerede.

Med retfærdighed forstås blandt andet følelsen af at blive hørt af sin leder og følelsen af, at alle på arbejdspladsen bliver behandlet ens.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter