Undgå at blive smittet af din kollegas stress

Få syv gode råd om, hvad du kan gøre for at undgå irritation og stress, hvis din kollega bliver langtidssygemeldt.

(© colourbox)

Tusindvis af danskere går hvert år ned med stress. Og det er ikke kun en ulykkelig situation for dem selv - det kan også være rigtig hårdt for deres kolleger, som skal overtage deres arbejdsopgaver.

Det får ofte nogle kolleger til at blive irriterede og bange for selv at få stress. Andre kolleger vil gerne hjælpe den stressramte, men de ved ikke hvordan.

Det viser en undersøgelse, som læger og psykologer fra Bispebjerg Hospital står bag.

Hvad kan du gøre som kollega?

Dansk Magisterforening hører ofte om kollegernes frustrationer.

Fagforeningen har derfor lavet en pjece med syv konkrete råd om, hvad du kan gøre for at hjælpe din stressramte kollega og selv undgå at blive smittet med stress.

  • Du skal som kollega ikke have dårlig samvittighed over, at du ikke så sygemeldingen komme.

  • Husk at det, der stresser andre, ikke nødvendigvis stresser dig. Respekter andres oplevelser.

  • Respekter, hvis den tidligere stressramte lægger op til at indtage en ny rolle på arbejdspladsen og f.eks. siger mere fra over for opgaver og ansvar.

  • Bliver du selv påvirket af det øgede arbejdspres, som en stressramt kollegas sygemelding kan give, skal du gå til ledelsen. Lad dem, der har ansvaret for arbejdsmiljø og tilrettelæggelse af arbejdet, tage ansvaret.

  • Forvent at blive informeret om processen med at få kollegen tilbage, og respekter og efterlev de aftaler, der bliver lavet i forbindelse med kollegens tilbagevenden. Hvis du bliver usikker på processen eller på, hvad der er aftalt, kan du også til tillids- og arbejdsmiljø-repræsentanten.

  • Lyt til den kollega, der vender tilbage, og undgå at give råd, som f.eks. "jeg har læst at..."

  • Vis omsorg og interesse, når den tidligere stressramte kollega vender tilbage. Det opfatter de fleste positivt. Men de færreste kan håndtere alt for mange informationer om, hvad der er sket på arbejdspladsen, uskyldig sladder eller intim snak om stress, sygemelding og tilbagevenden.

I pjecen fra Dansk Magisterforening står også gode råd til den stressramte selv, samt til den stressramtes tillidsmand og leder. Du kan læse hele pjecen her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter