Ung og ensom: Sådan kommer du videre

Ensomhed kan brydes med de rette værktøjer.

De 16-29-årige er sammen med ældre mennesker de mest ensomme aldersgrupper i befolkningen, viser en ny analyse. (© COLOURBOX)

Unge i dag er selvsikre. De går i bikini, til yoga og i byen med vennerne.

Eller hvad?

Portrætteringen – og de veludvalgte billeder - af unge på blogs og sociale

medier
fortæller ikke hele sandheden. Unge oplever nemlig typisk et pres for at have succes i det sociale liv, og derfor er det en udfordring at tage skridtet ud i fællesskabet.

Mathias Lasgaard, der er lektor, cand.psych. og forsker i ensomhed på Institut for Psykologi på Syddansk Universitet og CFK,

Region
Midtjylland, giver her en række råd, der kan bringe dig videre.

1: Spørg dig selv: Hvor længe har jeg følt mig ensom?

Ifølge forskeren er der forskel på, hvordan den kortsigtede og den langsigtede ensomhed gribes an:

- Start med at spørge dig selv, om følelsen er opstået inden for den seneste tid, eller om den er opstået i forbindelse med, at du har skiftet skole eller eksempelvis flyttet?, spørger Mathias Lasgaard. - Er din ensomhed opstået for nyligt, er det med at minde dig selv om, at man skal være aktiv for at finde nye relationer.

Er du lige flyttet eller startet på et studie, kan det tage tid at opbygge et socialt liv.

Det kan for eksempel være at starte i en fodboldklub eller melde sig som frivillig på studiet eller et andet sted.

2: Du skal søge hjælp, hvis din ensomhed varer ved

Mens ensomhed opleves af alle fra tid til anden, skal den tages meget alvorligt, hvis den varer længe. Søg hjælp på internettet, en rådgiver og måske hos én, du har tillid til, lyder rådet fra forskeren.

- Hvis ensomheden har bidt sig fast og er forbundet med tristhed, og man måske ikke føler, man har noget at byde ind med, så er det vigtigt at fortælle nogen om det, siger Mathias Lasgaard.

- Det kan være svært at fortælle nogen om det, hvis der ikke er nogen. Men der er måske en veninde eller ven, eller en voksen, man har tillid til.

Hvis det er svært at finde én at betro sig til, foreslår han, at man læser andres beretninger og indlæg på blogs, brevkasser og på hjælpesider for unge.

- Mange unge tænker, at de må være de eneste i verden, der har det sådan. Man kan opbygge nogle forestillinger om, at der ikke er nogen vej ud af den her mørke labyrint, siger han. - Det er rigtig vigtigt at finde ud af, at der er en del tilbud. Prøv at finde ud af, hvor du passer ind i dem.

I faktaboksen i artiklen her, kan du finde nogle gode bud på, hvor du kan samle erfaringer og ikke mindst få rådgivning.

3: Find et frirum, hvor du kan øve dig

Før du kommer tilbage efter ensomheden, kan du have brug for lidt forberedelsestid, fortæller Mathias Lasgaard. Særligt, når du har følt dig ensomhed længe.

- Man kan have brug for et øverum, hvor man kan øve sig i at være sammen med nogen uden for det pres, der er, i den moderne verden og for eksempel kan være på en uddannelsesinstitution, siger han.

- Det kan være en rådgiver eller en café, hvor du møder andre med samme tanker som dig. Det er med at komme et sted hen, hvor du kan genvinde din tro på, at du har noget at byde ind med. På den lange bane kommer du selvfølgelig ud i ’verden’.

Mathias Lasgaards bedste råd er at dele sine følelser med nogen, man har tillid til.

- Det sværeste er at få det sagt, og derefter vil man opleve at få det bedre.

Flere end 210.000 danskere føler sig ensomme. Men på trods af, at rigtig mange kender følelsen af at være ufrivilligt alene, er det noget, vi sjældent taler om. Den tavshed vil DR være med til at bryde og sætter fra uge 17 fokus på ensomhed med indsatsen ’En som mig’. Følg med på radio, tv og her på dr.dk.