Ustyrlig vrede giver drenge store problemer

DR2-program ser nærmere på, hvorfor det er så svært for unge mænd at håndtere vrede.

DR2-programmet 'I følelsernes vold' følger bl.a. 16- årige Oliver, der er blevet smidt ud af to skoler, fordi han ikke kan styre sit temperament. (Foto: © Gong Media Aps, dr)

Vrede er en af vores grundfølelser, og vi bliver alle vrede af og til.

Men for især unge mennesker kan vreden være så svær at kontrollere, at vreden helt kan overtage dem og i værste fald ødelægge deres liv.

- Unge mennesker, som oplever ukontrollabel vrede og reagerer på det, de ender jo som regel i fængsel. De ender med ikke at tage deres uddannelse. Og de ender med at få det dårligt med andre mennesker, siger Svend Aage Madsen, der er chefpsykolog ved Rigshospitalet.

Oliver blev smidt ud af to skoler

Svend Aage Madsen medvirker i DR2-programmet ’I følelsernes vold’, hvor man følger en række mænd, som alle kæmper med at styre deres temperament.

En af dem er 16-årige Oliver, der er blevet smidt ud af to skoler, fordi han bliver voldelig og truende overfor elever og lærere, når han bliver vred.

Drenge har svært ved at håndtere vrede

Og den ukontrollable vrede er især et problem for drenge og unge mænd, siger psykolog Svend Aage Madsen.

- Vrede, aggression og vold er oftest noget, der findes mellem mænd, og det har noget at gøre med mændenes og drengenes opdragelse.

- For mange drenge er vild begejstring og vrede ligesom de to følelser, der får lov til at udfolde sig, når der skal følelser på banen. Men alle de mange nuancer, der kan være imellem, er ikke så meget noget, som drengene lærer at snakke om, når de vokser op, siger Svend Aage Madsen.

dr.dk/tv kan du se, hvordan Oliver og de andre mænd forsøger at lære at håndtere deres vrede i første afsnit af programmet ’I følelsernes vold’.