Venskab på formel: 67-årige Ritas gode ven hedder Aura og går i børnehave

Flere fællesskaber på nettet matcher folk i venskaber på tværs af alder, geografi og nationalitet. Mød to vennepar, der er blevet sat sammen.

Rita Jensen på 67 og Aura på fem tager ofte til Pederstrup og kigger på dyr sammen.

Der er dem, man har kendt stort set hele livet.

Dem, man har mødt på uddannelsen og arbejdspladsen, i fritidsklubben eller den lokale forening, ved et tilfælde eller på nettet.

Og så der den type venskab, hvor det faktisk er ligemeget, hvordan man mødtes, og hvor længe man har kendt hinanden.

Sådan et har Rita Jensen og femårige Aura Sørensen udviklet. Efter at være gået ned i tid på sit arbejde fik Rita Jensen lyst til at gøre noget godt for andre.

Efter flere samtaler og besøg, sat i stand af foreningen Børns Voksenvenner, blev hun matchet med Aura og hendes mor Stine Sørensen.

Rita Jensen begyndte som en såkaldt familieveninde og er med årene blevet Auras "bedstemor", som er med til familiefødselsdage og arrangementer i børnehaven.

Flere venskaber "på formel"

Mange har en person i deres liv, som de kalder en god ven, men langt fra alle føler, at de har en person, de kan betro sig til eller dele noget med.

Faktisk svarer 4,6 procent, at de aldrig eller næsten aldrig har en person, de kan tale med, hvis de har et problem eller har brug for støtte, viser en tal fra Danmarks Statistik,

Fremover vil vi se flere steder, hvor den første kontakt mellem kommende "venner" bliver sat i stand og styret af andre. Det mener Torben Bechmann Jensen, der er studieleder på Institut for psykologi ved Københavns Universitet og blandt andet har forsket i ensomhed.

Initiativer, hvor man bliver matchet, er langt fra noget nyt.

- Med internettet er der dog kommet flere muligheder, hvor man tidligere havde foreninger, mentorordninger, fælleskøkkener og besøgsvenner, siger Torben Bechmann Jensen.

- Fællesskaber og tiltag, hvor den første kontakt på en måde er formaliseret, bliver formentlig udvidet, fordi vi ikke selv er gode til at etablere den.

Konstante krav om at flytte og forandre os betyder ifølge Torben Bechmann Jensen, at vi er blevet mere optaget af at se muligheder for os selv og er mindre fokuseret på at spilde tid med dem, vi nu er sammen med.

Derfor foretager vi nogle prioriteringer i vores sociale relationer, og her kan netværk vægte højere end venskaber.

Samtidig bliver venskaberne flygtigere, vurderer Torben Bechmann Jensen.

- Særligt dem under 40 år har færre langvarige venskaber, fordi de bliver mere mobile og fleksible i forhold til at få nye uddannelser og nye job, siger han.

- Det typiske billede er stadig, at det er svært at komme ind som nær ven senere i livet, men faktisk er det sådan, at jo ældre vi er i generationerne, desto flere har meget langvarige venskaber med dem, de for eksempel har gået i skole eller gymnasiet med.

Fra mentorordning til nært venskab

Et venskab, der også er opstået på lidt atypisk manér, er venskabet mellem 57-årige Dorthe Plechinger og somaliske Faiso Warsame på 35.

De mødte hinanden første gang i et kvindecenter på Nørrebro i København. Et sted, som Faiso Warsame kalder sit andet hjem. Faiso Warsame savnede en, der kunne hjælpe hende med lektierne, og Dorthe Plechinger følte hun havde tid til overs, efter hendes børn er blevet voksne.

Mentorordningen mellem de to kvinder har sidenhen udviklet sig til et tæt venskab, og hvad der startede med lektiehjælp, er i dag blevet til meget mere.

Faiso Warsame er alene med fire børn i alderen fem til 12 år, og derfor har Dorthe Plechinger også hjulpet til med børnepasning og hjulpet Faiso Warsame med at læse breve, hun ikke forstod. Gennem samtaler over både mad og somalisk te er Faiso Warsame også blevet markant bedre til dansk.

- Før sagde jeg, at jeg ikke havde familie i Danmark, men nu siger jeg, at det har jeg, og den familie bor i Lyngby, siger Faiso Warsame.

Venner i medgang og modgang

  • DR2 sætter lørdag aften fra klokken 20 fokus på venskaber i 'Temalørdag: Venner i medgang og modgang."

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk