Venskaber er afgørende for din sundhed og overlevelse

Derfor har overlæge og sundhedsforsker Bente Klarlund gjort det til sin mission for 2016 at minde danskerne om vigtigheden af venskaber.

Det er vigtigt at prioritere sine venskaber. Faktisk vigtigere end at spise sundt eller stoppe med at ryge, viser undersøgelser

- Drop nytårsforsæt med slankemad og mere motion – husk i stedet venskaberne!

Sådan lyder rådet fra Bente Klarlund, overlæge og sundhedsforsker, hvis budskab i 2016 er at fortælle danskerne, at det er vigtigt at prioritere sine venskaber. Faktisk vigtigere end at spise sundt eller stoppe med at ryge, viser undersøgelser.

- Hvis man kigger på den videnskabelige litteratur, så viser det sig, at det at have stærke sociale relationer i sig selv gør, hvis man tager højde for, at man er sund og rask, at man bliver mindre syg, lyder det fra Bente Klarlund.

Venskaber påvirker livsstilssygdomme

Ifølge Bente Klarlund er det særligt tydeligt i forbindelse med livstilssygdomme

- Det er helt klart i forhold til livstilssygdommene. Her ved vi, at der er en positiv effekt. Hvis man har venner, så er der større sandsynlighed for, at man tænker mere over, hvad man spiser, går en tur med en god ven eller partner, dyrker sport og så videre, lyder det fra Bente Klarlund

- Og så er der også nogen til at bemærke, hvis du drikker for meget, spiser forkert, eller har hostet for meget. De symptomerne vil måske ikke blive bemærket, når folk lever alene.

Sammen med Skuespiller David Owe og politiker Pernille Rosenkrantz- Theil, er Bente Klarlund i aften gæst i Aftenshowet. Her fortæller de tre om, hvordan de har sat venskaberne i system. For på trods af en travl hverdag bør danskerne ifølge Bente Klarlund prioritere venskaberne.

- Jeg ser mine nærmeste venner én gang om ugen, hvor eftermiddag og aftenen er sat af. Det står i min kalender, og det er noget, jeg prioriterer højt, lyder det fra Bente Klarlund selv.

  • Fra i aften og resten af ugen har Aftenshowet fokus på temaet: venskaber

  • En undersøgelse viser, at personer med stærke sociale relationer har 50 procent større sandsynlighed for at overleve, sammenlignet med folk, der har dårlige eller utilstrækkelige relationer (undersøgelsen samlede 150 studier med mere end 300.000 personer, der i gennemsnit blev fulgt i 7,5 år).