Vi er vilde med genbrug - bare ikke under juletræet

Det tager simpelthen længere tid og er mere besværligt at finde en genbrugsjulegave end at købe en ny i et stormagasin, forklarer en ekspert.

Det tager lang tid at støve rundt på loppemarkeder eller på genbrugs-sites for at finde den helt rigtige brugte julegave, siger professor i økonomisk psykologi, John Thøgersen. Og så kan den jo altså ikke byttes bagefter. Det skal man heller ikke underkende. (Foto: HighwayStarz © ColourBox)

Loppefund, DIY-projekter og deleøkonomi. Der er ingen tvivl om, at genbrug er en tendens, der har bidt sig godt og grundigt fast i danskerne.

Bare ikke lige, når det kommer til julegaver. Her køber vi helst nyt og ubrugt. Det mærker de hos DBA, Den Blå Avis, fortæller kommunikationschef Sofie Folden Lind:

- Selv om handelen i december faktisk er stigende år for år, så er den en af årets sløjeste måneder på DBA.

Og det kan jo undre, når handelen i øvrigt eksploderer op til jul.

- Vi ved, at 60 procent af danskerne køber og sælger brugte ting, og at det tal kun er stigende. Genbrugstendensen vokser bare år for år, uddyber Sofie Folden Lund.

- Og fra en undersøgelse, vi foretog sidste år, ved vi, at rigtig mange danskere både kunne forestille sig at give en brugt gave til jul, og rigtig mange danskere gerne ville modtage en brugt gave til jul. Alligevel fører det tilsyneladende ikke til, at man giver brugte julegaver i lige så stor stil. Og det er jo et paradoks, at der er intention om at give brugte gaver, men at handlingen ikke følger med.

Det handler om bekvemmelighed

John Thøgersen er professor i økonomisk psykologi på Aarhus Universitet, og han kan sådan set godt forstå, at genbrugstendensen ikke vægter højere, når det kommer til julegavekøb.

- Typisk er der ved køb af en brugt vare brugt langt mere omtanke, tid og energi på at finde lige den specifikke ting, end hvis man køber en helt ny vare. Og dét er jo en stor del af oplevelsen ved at modtaget en gave. At giveren har tænkt på én, mens han eller hun købte den.

- Men når der så alligevel ikke er den store julegavehandel på genbrugs-sites, så handler det primært om bekvemmelighed. Det er alt andet lige nemmere at købe brugt til sig selv end til andre. Man kan bedre selv vurdere, om det er en god vare, man er i færd med at købe til sig selv.

Og så tager det altså væsentligt længere tid at købe brugt.

- Du skal typisk shoppe ret meget rundt for at finde gaven, enten på nettet eller på fysiske loppemarkeder. De fleste går på julegaveindkøb i stormagasiner og storcentre, hvor man kan købe mange forskellige ting samme sted. Fordi det er lettere.

- Desuden tror jeg, det har stor betydning, at gaven ikke kan byttes. Der er jo ikke for ingenting, at alle de fysiske butikker – og netbutikker for den sags skyld – slår sig stort op på gode byttevilkår.

Flertallet misforstår flertallet

Sidst men ikke mindst så er der også en psykologisk barriere, mener John Thøgersen.

- Mange er også bange for, om modtageren vil synes om at få en gave, der er brugt af andre i forvejen. Og der tror jeg godt, at man kan tale om det, jeg kalder en flertalsmisforståelse. Altså, at flertallet misforstår, hvad flertallet mener.

- For der er faktisk rigtig mange, der siger, at de gerne vil modtage en brugt gave. Men samtidig er der mange, der tror, at det ikke vil blive vel modtaget.

DBA prøver at skubbe på udviklingen i retning af flere julegavekøb af genbrug, blandt andet ved at give mulighed for at tilkøbe en forsikring på brugt elektronik og tilkøbe forsendelse gennem DBA, for at nærme sig vilkårene for en handel i en almindelig butik.

Facebook
Twitter