Vi lyver for at beskytte os selv og andre

Kan løgne være nødvendige eller måske ligefrem i en god sags tjeneste? Det diskuterede P1-programmet Kejser i dag.

Vi bruger typisk løgne for at give os selv en fordel her og nu og måske slippe ud af en ubehagelig situation, forklarer ekspert. (Foto: Erwin Wodicka © Erwin Wodicka - wodicka@aon.at)

Kan man forestille sig en verden helt uden løgne? Ikke hvis man spørger de fire gæster, der i dagens udgave af P1-programmet Kejser, diskuterede løgnen.

For løgn er ikke bare løgn. Der findes de små hvide af slagsen og de store sorte.

Nogle bruger vi for at beskytte andre, og andre bruger vi for at beskytte os selv.

Men en ting ligger fast. Løgnen har altid eksisteret, forklarer Henrik Høgh-Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi.

For vi bruger løgnen mere eller mindre bevidst, afhængig af den situation vi står i, for at opnå den mest fordelagtige situation for os selv her og nu, fortæller han.

- Nogle gange lyver vi med fuldt overlæg, men mange gange handler det om, at vi står i en situation, hvor man forsøger at optimere sine muligheder. Og så stikker man en plade, som stiller en i et bedre lys eller skjuler et eller andet. Så det er en strategi man tyr til i det nu, hvor man oplever, at det kan betale sig.

Men dermed ikke sagt, at en stor eller lille løgn bedst kan betale sig på lang sigt, understreger han.

- Det er en risikabel strategi, for det tager et helt liv at opbygge et godt image, og det tager et øjeblik at miste alt, hvad man har bygget op, hvis man bliver taget i en løgn.

Frejamay løj om alt muligt

Frejamay November er blogger og coach, og for hende var det at lyve en fuldstændig naturlig del af hendes barndom og ungdom. Hun opfandt blandt andet fiktive kærester, eller fortalte historier, der fremstillede hendes familie og hende selv i et mere fordelagtigt lys.

- Løgnen fyldte rigtigt meget i min barndom, som var svær at bo i, sådan som den rigtigt så ud. Så jeg løj min virkelighed bedre. Blandt andet havde jeg brug for at gøre min far til en større helt, end han var.

- Der var så meget stakkels omkring mig. Jeg var skilsmissebarn og blev mobbet i skolen, så jeg havde brug for, at der var noget, som ikke var stakkels, og så opfandt jeg det selv, forklarer hun.

Men et liv fuld af store løgne er også et liv, hvor man fornægter den, man er, har hun lært i dag.

- Når du lever i løgnen, så dealer du ikke med det. Så det måtte jeg gøre senere, forklarer Frejamay November.

- Jeg har brugt de sidste mange år på at bygge mit selvværd op fra nul. Og de store løgne har fyldt mindre og mindre i takt med, at jeg bedre kunne lide mig selv, og den jeg er.

Ikke udspekuleret

Vi bruger sjældent løgne, fordi vi er udspekulerede mennesker. Det gør kun psykopater, forklarer psykolog Charlotte Skeel.

- De små hvide løgne for ikke at såre andre, kan være nyttige. Her passer vi på hinanden, og der kan være gode grunde til ikke at såre hinanden.

- Løgne, hvor vi tager hensyn til andre, er langt mere acceptable end løgne, der handler om at gøre os selv bedre, forklarer hun.

Og nogle gange lyver vi, fordi vi har svært ved at sige sandheden - og dermed stå ved os selv.

- Det kræver selvværd at turde sige sandheden. Det er svært at sige og holde fast i, at der fx er noget, man ikke har lyst til. Det kan være svært at være stærk nok til at udtrykke egne behov, siger Charlotte Skeel..

Lyver fire gange om dagen

Anne Marie Mygind er forfatter til en ny bog om løgn, og i den fortæller hun blandt andet, at vi i snit lyver fire gange om dagen. Hun kalder de dagligdags hvide løgne for samfundets olie.

- Afbud er nogle af de løgne, vi først sender. Den hensynsfulde løgn. At rose maden, der ikke har fået salt nok. Vi plejer vores relationer via løgne. Når vi overdriver eller fortier noget, er det også en slags løgn.

Så løgnen er en indgroet del af vores omgang med hinanden, og selvom man gerne vil være et menneske, der slet ikke lyver, så kan det faktisk være svært forklarer psykolog Charlotte Skeel.

For det kræver, at man er enige om, hvad sandheden egentlig er. Den kan variere fra menneske til menneske.

- Vi har hver vores virkeligheder, og det gør det svært at komme løgnen til livs.

Facebook
Twitter