Vi tager arbejdet med på sommerferie

Vi arbejder alligevel, selvom vi har ferie, viser ny undersøgelse.

(© Colourbox)

Hver anden trækker ikke arbejdsstikket ud, når de tager på ferie, viser undersøgelse fra Djøf.

Et stigende antal danskere bruger sommerferien på at besvare mails og komme til bunds i de høje stabler af papirer i stedet for at holde fri, viser undersøgelse fra den faglige organisation Djøf.

Undersøgelsen blev foretaget sidste år blandt Djøfs medlemmer, og den viste, at hver anden arbejdede sporadisk i løbet af deres ferie. Hver femte arbejdede sidste år "i høj grad", altså rigtig meget.

I 2008 var det ifølge Djøf hver tiende, der arbejdede i"i høj grad".

For mange

Stigningen er foruroligende, mener erhverspsykolog Majken Matzau. Hun siger til Lev Nu:

- Det er alt for mange - og det er et problem.

Majken Matzau fortsætter:

- Hvis man ikke er stresset, så er det jo okay, hvis man svarer på nogle mails i løbet af sin ferie. Men i betragtning af at tusindvis af danskere er sygemeldt med stress, så er det et stort problem.

- Det er jo et symptom på, at ansvaret hos medarejderne på de danske arbejdspladser er alt for stort. Hvis ikke medarbejderne kan nå deres arbejde i den tid, der er afsat til det, så er der ganske enkelt for meget arbejde, siger Majken Matzau og understreger, at for meget arbejde aldrig kan føres tilbage på den enkelte medarbejder.

Lang ferie

I den bedste af alle verderne, så holder man ifølge Majken Matzau en god lang ferie på minimum tre uger. Og her sørger man for at lukke af for både mobil og computer.

- Man skal gøre sig klart, at selvom man måske bare lige skal tjekke én mail, så er man, når man åbner sin arbejdsmail, mentalt på arbejde, og så ryger alle de arbejdsrelaterede problematikker omgående ind og fylder op i dit hoved.

Majken Matzau understreger, at når man har ferie, så skal man give slip og give hjernen helt fri, så det bedste råd er at lade være at svare på mails.

10 minutter

Men hvis det nu alligevel skal ske, så er det næstbedste at sætte eksempelvis 10 minutter af til at svare på mails - og derefter lukkes mailen ned igen. Og computeren sættes helt væk resten af den dag.

Det er især topledere og mellemledere, der ifølge undersøgelsen tager arbejdet med på ferie.

Men også menige medarbejdere arbejder videre, efter at de ellers har stemplet ud for at holde sommerferie.

Hvad gør du for at undgå at tage arbejdet med på ferien? Deltag i debatten herunder.

FacebookTwitter