VIDEO Brevet til Nyrup endte med en bog

Poul Nyrup Rasmussen har hjulpet skizofrene Caroline Livingstone gennem en svær tid. Et brev til ham førte til langt mere, end hun havde troet.

Et impulsivt brev til tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen førte til en overraskende respons. Nu har det været stærkt medvirkende til, at Caroline Livingstone har udgivet en bog om livet som tidligere psykiatrisk patient.

Det var en måned før sin studentereksamen, Caroline Livingstone var indlagt første gang. Hun var skizofren og til fare for sig selv. Et indlæg i bladet Sind fik hende til at gribe blyanten.

- Det er lidt ligesom, hvis man var 14 år og skulle skrive til Danny Kool, fortalte Caroline Livingstone, da hun gæstede 'Aftenshowet' sammen med skribenten i Sind, Poul Nyrup Rasmussen.

- Jeg var kommet til et punkt, hvor jeg var bange for at blive udskrevet. Jeg befandt mig i et rum, hvor man tog sine piller foran hinanden, men så var der et samfund udenfor, som var ret stigmatiserende. Jeg læste Pouls artikel, der gav en menneskelig stemme til den gruppe, jeg var en del af, fortæller Caroline Livingstone.

Brevet lå på Nyrups natbord

Hun valgte at sende et brev til Poul Nyrup Rasmussen, men havde ingen forventninger om at få noget retur.

- Du sagde, du havde brevet liggende på natbordet. Det var vildt at høre, at de noter, man havde skriblet ned på psykiatrisk afdeling, blev læst. Det betød, at jeg begyndte at formulere de her ting gennem skrift, og han sagde, at jeg skulle skrive en bog, lyder det fra Caroline Livingstone.

Poul Nyrup Rasmussen var ikke i tvivl om, at han skulle reagere på brevet. Han mistede i 1993 sin egen datter, der var skizofen og begik selvmord som 24-årig. Nu er han protektor for Foreningen Det Sociale Netværk.

- Jeg kender smerten indefra. Da hun skrev til mig, kunne jeg mærke med det samme, at det her er vigtigt. Hun havde brug for at snakke med en på den rigtige måde med en respekt og følsomhed, som jeg kunne give.

- Caroline skriver godt og tør åbne op. Jeg ville have haft det dårligt, hvis jeg ikke havde skrevet tilbage, fortæller Poul Nyrup Rasmussen.

Sygdommen skaber sig stadig

Han beskriver Caroline Livingstones bog som fuld af håb og livskraft, drama og smerte.

Caroline Livingstone var indlagt ni gange gennem 10 år - sammenlagt i cirka halvandet år. Hun læser i dag film- og medievidenskab på Københavns Universitet. Hendes tilstand svinger, og hun ser ikke sig selv som helbredt.

- Jeg lever stadig i det her stadie, hvor man tager hensyn til en tilstand. Nogle gange skaber den sig og kan være invaliderende i ens hverdag - men med større indsigt i mine symptomer.

- Det sindsyge eksisterer i alle mennesker - og det menneskelige eksisterer i alle sindsyge, lyder det fra Caroline Livingstone.

Bogen ’Nat i april’ udkom d. 18. april.

Se et klip fra interviewet i 'Aftenshowet' med Caroline Livingstone og Poul Nyrup Rasmussen øverst i artiklen. Hele interviewet kan ses via linket herunder.

Aftenshowet