VIDEO Forstår du dine drømme?

Vi drømmer alle sammen i snit to timer hvert nat, men har du tænkt over, hvad dine drømme vil fortælle dig? Det har forfatteren til ny bog om drømmenes betydning.

De fleste af os drømmer hver nat. Men måske tænker de fleste af os ikke videre over, hvad drømmen egentlig vil fortælle os.

Det gør til gengæld Michael Rohde, der er cand merc., bachelor i psykologi og forsker i drømme. Han har netop sendt sin bog, "Sådan forstår du dine drømme", på gaden, og i aftes gæstede han Aftenshowet, hvor han fortalte om, hvad vi kan lære af vores drømme.

Selv begyndte han som ung med at interessere sig for sine drømme, da han havde en periode, hvor han ikke havde det så godt:

Skrev drømmene ned

Han blev efter det mere opmærksom på sine drømme og begyndte i det hele taget at drømme mere. Han noterede, hvad de handlede om, og han begyndte aktivt at arbejde med, hvad det var, drømmene ville ham?

I dag bruger han aktivt sine drømme på følgende led:

Ifølge Michael Rohde kan man bruge drømmene til at blive klogere på sit liv og måske ændre på ting, der ikke fungerer.

I Michael Rohdes bog er der også et helt drømmeleksikon, hvor symbolikken i de 100 mest drømte drømme forklares.

Her er et lille udpluk:

  • Afdøde personer: Optræder hyppigt. Kan repræsentere sider af en selv, som minder om den afdøde eller kan repræsentere den indflydelse, som den afdøde har haft på en selv.

  • Babyer: Er også hyppigt forekommende. Kan handle om flere ting, ofte handler om potentielle uudnyttede sider af en selv, eller spæde projekter i én, der kan vokse sig store.

  • Tænder: Meget hyppigt forekommende, på listen over de 10 oftest forekommende drømmetemaer. At tabe sine tænder kan være et billede på, at man har svært ved at håndtere sit liv og de udfordringer, man har. At drømme at man taber sine tænder kan ifølge Michael Rohde være den ubevidste angst for at blive gammel.

  • Forfulgt: Er også noget, vi drømmer rigtig tit. Ofte er det forbundet med stor angst. Kan handle om, at man er forfulgt i noget i sig selv - og der kan være mange ting, der jager os mennesker. Er forfølgeren mennesker eller dyr, kan det ifølge Rohde være symbol på sider af sig selv, som man enten ikke vil kendes ved, eller ganske ikke har erkendt, at man har.