VIDEO Nybagt far blev sygeliggjort: Du har en mild depression

Stadig flere danskere får en diagnose, og det kan have store personlige omkostninger at få at vide, at man har social angst eller en depression.

“Tillykke, du er blevet far - og har en mild depression”.

Omtrent sådan var beskeden til 26-årige Sebastian Ilfeldt, kort efter han og kæresten var blevet forældre til en lille pige.

Hjælperedskab til lægerne

Den nybagte far fik sin diagnose på baggrund af et eksperiment sat op på VIA University College i Aarhus af DR Dokumentar.

Her medvirkede 100 studerende i en spørgeskema-test, der bestod af tre forskellige anonyme spørgeskemaer, et med ti spørgsmål om stress, et med ti spørgsmål om angst og et med ti spørgsmål om depression.

Spørgeskemaerne bruges i dag som et måleinstrument og et hjælperedskab, når de praktiserende læger skal stille diagnoser inden for psykiske sygdomme.

100 studerende på VIA University College i Aarhus tog en test, hvor de svarede på spørgsmål om stress, angst og depression. (Foto: Andreas Søndergaard Berg)

Kunne se, hvor det bar hen

Man skal sætte kryds ud for, hvor stor en del af tiden, man har haft en bestemt følelse inden for de sidste 14 dage. Blandt spørgsmålene var ‘Har du haft besvær med at sove om natten’ og ‘Har du følt, at du manglede energi og kræfter?’.

Det var i den grad noget, den nybagte far kunne nikke genkendende til.

- Jeg kunne godt se, hvor det bar henad, da jeg så spørgsmålene. Det er mange af de ting, der ligesom også er symptomerne på at blive far, fortæller Sebastian Ilfeldt, der læser til pædagog på VIA.

En diagnose har mange bivirkninger

Det kan have store personlige konsekvenser at få en diagnose, fordi man selv identificerer sig med det eller bliver identificeret med det af andre.

- En diagnose kan have ligeså mange bivirkninger som medicin, fordi det kan have bivirkninger at blive beskrevet som syg eller patient, siger Lotte Hvas, praktiserende læge gennem 25 år og tidligere medlem af Det Etiske Råd.

For 26-årige Sebastian Ilfeldt kom det dog ikke så langt.

- Diagnosen påvirkede mig ikke, men jeg kan godt forestille mig, at det kan gøre det ved nogen. Havde jeg ikke været så sikker på mig selv, og havde jeg taget testen for gode varer, ville det have været anderledes. Så ville det, at jeg er blevet far jo faktisk være blevet gjort til en sygelig ting, siger den nybagte far.

Risiko for sygeliggørelse

For ham udviklede testen sig nærmest til noget komisk, men han kan sagtens forstå, at det fylder meget for nogen at få en diagnose.

- Du risikerer at sygeliggøre nogen. Det bliver svært at være et menneske, man bliver en diagnose. Og når man har det sådan, bliver det svært at komme videre, siger den pædagogstuderende.

Psykiatrifonden anslår, at 300.000 danskere har en depression, mens 400.000 har angst. Især gruppen af unge vokser.

I programmet ‘De raske syge’ ser DR Dokumentar på den udvikling, der er i samfundet med, at stadig flere får en diagnose. Hvad skyldes udviklingen, og hvilke konsekvenser har det?

Klippet i toppen af artiklen er fra programmet.

Du kan se hele programmet på DR1 torsdag aften klokken 20.30.

FacebookTwitter