VIDEO Spøger det her på Frilandsmuseet?

Flere mennesker har oplevet sære ting på en af museets gamle gårde. Her afprøver Christine Feldthaus og et kamerahold, om der er hold i historierne.

Bamsen, som du kan se i klippet herover, sider på gulvet i en gammel gård på Frilandsmuseet, der ligger i Sorgenfri lidt nord for København - for her spøger det, er der flere, der mener.

Der er langt mellem de gamle huse og gårde, der kommer fra forskellige egne af landet, og alle er blevet genopført på museet.

Og når nattemørket sænker sig over de fugtige og kringelkrogede huse, så skal der ikke meget fantasi til at tro på, at herude er der virkelig mere mellem himmel og jord.

På en af gårdene går der således flere historier, som kan få de små hår på armene til at rejse sig. Nemlig en gammel gård fra Rømø.

- En af historierne – som er virkelig nok – er mere end 20 år gammel, og den handler om en fotograf, som skulle fotografere alle sengene i de mange huse og gårde. Det gik også fint, indtil han kom til gården fra Rømø og en helt speciel alkove i en af stuerne. Her ville han lige rette på dynen, før han skulle tage sit billede – men idet han gjorde det, var der pludselig et par usynlige hænder, der greb fat i hans hænder og begyndte at hive i ham...og så tog han benene på nakken, forklarer Annemarie Elvstrøm Vieth, der er etnolog på Frilandsmuseet.

Hun fortæller videre, at den pågældende fotograf løb ned på museets personalestue og lige måtte have vejret igen oven på den uhyggelige episode – før han kunne færdiggøre sit arbejde.

Den sure, gamle mand

Men historien er ikke enkeltstående.

- Vi har også flere meldinger om børn blandt gæsterne, der i den samme stue har peget i retning af den selvsamme seng og har sagt – uafhængigt af hinanden – hvem er ham den sure, gamle mand!

- Og det er lidt mærkeligt, for når vi ellers hører om spøgelser her på Frilandsmuseet, så har det ikke været forbundet med noget ubehageligt – men lige præcis i Rømø-gården har historierne haft en anden karakter, forklarer etnologen videre.

Og måske kan vi andre blive lidt klogere på, hvad det egentlig er, der sker på den gamle gård, for i aften besøger livsstilsekspert Christine Feldthaus den selvsamme gård sammen med en gruppe spøgelsesjægere – og det gør hun i programmet ’So F***ing Special’, der er det første i en ny serie, som handler om foreningsdanmark og om de fritidssysler, vi danskere har.

Spøgelsesjægere på besøg

En af fritidssyslerne er således at jage spøgelser. Og de tre spøgelsesjægere, Brian, Niels og Rene, har sammen dannet overnaturligt.dk og har sagt ja til at tage med ud i den mørke nat for at se nærmere på gården fra Rømø.

- Vi har prøvet at finde ud af, om der skulle være sket noget makabert på gården gennem tiderne, men vi har ikke været i stand til at finde historier, som matcher det folk har oplevet, mens gården har ligget herude.

- Jeg skal ikke sige, om det her er troværdigt eller ej, det er jo noget, som folk oplever, så derfor synes vi da også, det er spændende, hvad folk – som fx de tre spøgelsesjægere – finder frem til, når de besøger gården. Jeg mener ikke, at man kan afvise det og sige – det passer ikke. Det interessante er at finde ud af, hvad det kan være, fortæller etnologen, der selv arrangerer spøgelsesture på museet ved nattetide – næste gang til Allehelgenensaften.

Den lille pige, der forsvandt

En af de øvrige historier, der er fortalt om gården fra Rømø er også, at der skulle være noget med en lille pige. I hvert fald skulle et hold vagter i et lokale, som ligger tæt på gården, flere gange ved aftentide have hørt en lille pige, der løb og legede i gangene.

- Men hver gang de kiggede efter – så var der ikke noget..

Klippet øverst i artiklen stammer fra ’So F*** ing Special’ og viser Christine Feldthaus og et hold spøgelsesjægere på jagt efter den gamle sure mand og den lille pige på Rømø-gården. Programmet, der er den første i en ny serie, handler i aften om foreninger med mennesker, der alle dyrker efterlivet i deres fritid. DR1 klokken 20.30.

Facebook
Twitter