Vildmarksdysten afgjort - Jon vandt på fisk, øl og stædighed

Der var masser af tårer i det sidste afsnit af DR 3-programmet, 'Alene i vildmarken'. Christian trak selv stikket, mens Jon blev overrasket af sin familie i vildmarken.

Det blev den 35-årige mekaniker fra Saltum, Jon Jensen, der holdt ud i flest dage. Han blev på dag 45 overrasket af tv-holdet og sin kone og datter, der kunne overbringe ham den gode nyhed: Du har vundet!

Jon Jensen har hele vejen igennem haft en råstyrke til at fortsætte kampen, men de sidste mange dage kæmpede han meget med savnet til sin familie:

- Det var en fantastisk følelse at komme hjem og være samlet med hele familien. Men efter de første dage, så var det også lidt svært. Jeg havde været væk længe, så vi skulle lige finde ud af, hvor vi var henne hver især. Og så havde oplevelsen deroppe gjort, at jeg på det tidspunkt følte, at jeg skulle hjem og lave om på hele mit liv.

- Men det kan man jo ikke, for der er jo en hverdag, der skal fungere, så man kan jo ikke bare med ét lave det hele om, forklarer Jon.

Han supplerer:

- Før brugte jeg meget tid på at drøne rundt til en hel masse – det gør jeg ikke længere, jeg er blevet bedre til at prioritere min tid, så jeg gør det, der er vigtigst for mig. I dag prioriterer jeg familien, mit arbejde og min jagt.

Stædig og lidt heldig

Opholdet lærte også Jon, at han faktisk kan presse sig selv ret langt.

- Jeg er ret stædig og et rigtigt konkurrencemenneske, så jeg syntes, det var spændende at presse mig selv hele tiden. Sådan lidt i stil med - vi tager lige to dage til, og så to til osv.

Og så var Jon også ret heldig. Han fandt en sixpack øl i vandkanten en dag, og en gammel olietønde, som han lavede om til en brændeovn inde i sit shelter. Og så havde han ret meget succes med at fange fisk. Han fangede 350 fisk i løbet af sit ophold i Nordnorge.

- Og øllene var mit held. De boostede virkelig mit humør, hver gang jeg var lidt nede, kunne jeg sige – du kan glæde dig til at tage en øl, det hjalp mig.

Alt i alt syntes Jon, at eksperimentet i Nordnorge,der blev filmet sidste efterår, var ret fedt.

- Men jeg er usikker på, om jeg ville gøre det igen på den her led, det var jo et rigtigt ego-projekt, og derfor har det også belastet familien, så jeg ved det ikke.

Christian tabte 21 kilo

Også nummer to, Christian Bjerresgaard Hjort, havde en fantastisk oplevelse i Altevatn.

- Jeg blev så meget klogere på mig selv, og jeg ville gøre det igen – men min søn Aksel skal bare være lidt større først. Han havde virkelig udviklet sig meget i den tid, jeg var væk – der var sket så meget, han havde fået to tænder og var blevet så stor.

- Men jeg syntes, det var fedt at være deroppe, og selvom jeg græder, da jeg bliver hentet, så er det glædestårer. Det, jeg tog af sted for at bekræfte overfor mig selv, fik jeg fuldstændig indfriet, og så skulle jeg hjem til dem, jeg elsker - derfor vælter følelserne frem, da jeg bliver hentet.

Mental styrke på prøve

Christian var meget afkræftet, da han kom hjem til Danmark.

- Jeg vidste godt, at jeg havde tabt mig, selvom jeg også fangede fisk hver dag og spiste bær, urter, blade, bark og rødder, en frø og regnorme. Men jeg har et spøjst forhold til mad. Når jeg ved, at der ikke er så meget mad at få - jamen hvorfor så bruge negative tanker omkring, at der godt måtte være flere fisk i nettet.

- Mit optimistiske syn på livet og positive tilgang til udfordringer, har med garanti hjulpet mig. Min mentale styrke kom på en prøve, det var et af mine ønsker til eksperimentet, og jeg er gennemført glad for, hvordan jeg fuldførte forløbet.

(© (c) DR)

Tabte sig 21 kilo

Men hjemme igen viste et lægetjek, at Christians tal var ret lave, så han blandt andet skulle have rettet op på sin saltbalanc, og så havde han tabt 21 kilo, hvilket svarede til en fjerdedel af hans normale kropsvægt.

- Jeg mærkede det ikke deroppe, men da jeg kom hjem, var jeg virkelig udmattet og afkræftet. Men jeg var glad for, at jeg havde så meget mental styrke, at jeg kunne afslutte de projekter, jeg havde deroppe. Som fx at snitte min stav, en skål, træhjertet til Mia, rytmestavene (claves) i træ til Aksel og min pibe blandt andet.

En pibe med rensdyrlort

Piben blev symbol på nogle hyggelige stunder for Christian. Han samlede blandt andet dyrelort, som han tørrede og røg.

– Jeg fik røget både elg-, rensdyr- og harelort. Rensdyrlorten var bedst. Det hang måske sammen med, at jeg boede på "rensdyr bakken", som jeg navngav min adresse, hvor jeg boede i min birketipi. Ikke fordi det smagte godt, det smagte af planter, lav og græs. Men det var hyggeligt, og det gav mig lidt et boost i form af, at jeg havde lavet en fredspibe.

- Jeg har stadig mit elg-gevir fra den elg, jeg fandt i strandkanten, og som jeg rensede, mens jeg var deroppe. Det skal op og hænge og minde mig om en fed oplevelse.

Christian havde også i løbet af de 44 dage, som hans ophold varede, besluttet sig for, at han ville gøre det så enkelt som muligt og med så få hjælpemidler som muligt. Eksempelvis skiftede han ikke tøj i løbet af opholdet:

-Det blev et sjovt projekt for mig ikke at skifte t-shirt og boxershorts, mens jeg var deroppe. Jeg havde kun to sæt med,så jeg så ikke helt behovet for at skifte.