QUIZ Kan du klare dig alene i vildmarken?

Hvad er de største udfordringer, deltagerne i 'Alene i vildmarken' står overfor? Få svaret her.

Sanne Otte er en af deltagere i denne sæson af programmet 'Alene i vildmarken'. (© dr)

Kulden, sulten og ensomheden er stille, men sikkert ved at skille fårene fra bukkene i årets sæson af DR-programmet 'Alene i vildmarken'.

Selvom alle deltagerne er vant til at bruge meget tid i naturen - grund af interesse, arbejde eller begge dele - har de alle efter kun få dage mærket, hvor barsk den norske vildmark kan være.

Jesper Hede er ejer af Bushcraft, der sælger primitivt vildmarksudstyr, men også er et forum på nettet, hvor brugerne deler oplevelser og erfaringer. Han er også uddannet friluftsvejleder og afholder vildmarkskurser for folk, der er nysgerrige på at overleve i naturen.

Og så er han konsulent på 'Alene i vildmarken', hvor han har givet deltagerne noget af sin viden om overlevelse.

Ifølge ham er det langt fra alle, der ville kunne overleve i vildmarken i Nordnorge.

- De er ved en ferskvandssø, så den umiddelbare fordel er, at de har drikkevand let tilgængeligt. Men så er der heller ikke så mange andre fordele. De er ret højt beliggende, hvorfor træerne ikke er så store, og det er et ret vindblæst område, fortæller Jesper Hede.

Mangel på mad

Det største problem for deltagerne er at finde føde, vurderer Jesper Hede.

- I den amerikanske version af 'Alene i vildmarken' bor de ved kysten, hvor der er mere mad som muslinger og tang af finde, siger Jesper Hede og uddyber:

- Ser man tilbage i historien, har stort set hele verdens befolkning igennem Stenalderen og opefter bosat sig ved kysten, fordi det var nemmere at skaffe mad der end inde i landet. Så det er en stor udfordring, at de danske deltagerne ikke er ved kysten, siger han.

I quizzen herunder kan du teste dig selv, og få en ide om, hvorvidt du kan klare dig alene i vildmarken. Undervejs i testen deler Jesper Hede sine bedste råd, hvis du skulle få mod på at tage ud i vildmarken.

- Tag den mod ro

Når Jesper Hede bliver spurgt, hvad hans bedste råd er til at overleve i naturen, svarer han som det første: Tag den med ro.

- Man mister hurtigt energien, når man ikke får nok mad. Man har ikke energi til at udrette det helt basale og skaffe den næste føde. Det er en ond spiral. Så lad være med at stresse. Dine kalorier er pludseligt kostbare derude.

Ud over at tage den med ro handler det kort sagt om fire ting, hvis man skal kunne overleve en tur i den vilde natur. Overlevelsesbogens ABC:

 1. 1

  Byg et shelter

 2. 2

  Lav ild

 3. 3

  Skaf vand

 4. 4

  Skaf føde

- Hvis man kan de fire ting, kan man stort set klare sig uendeligt. Så få dem dækket så hurtigt som muligt, siger Jesper Hede.

Du kan se 'Alene i vildmarken' i aften klokken 20.45 på DR1 eller allerede nu på DR TV.

Facebook
Twitter