Simona står frem med barsk overgrebshistorie: Jeg vil vise andre, at de ikke er alene

Simona var som barn udsat for overgreb og røg ud i et narkomisbrug. Hun har valgt at stå frem med sin historie for at hjælpe andre.

Her fortæller Simona om nogle af de overgreb, hun var udsat for som barn.

Det er ikke nemt at række ud til andre og betro sig til dem, at man har været udsat for seksuelt misbrug.

Og det er især ikke nemt at stille sig frem foran hele Danmark og fortælle om de grumme historier og konsekvenserne.

Men det er lige præcis, hvad 17-årige Simona Tayanna har gjort i DR3-programmet ’Simona overlever’. Hun har kæmpet for at blive stærk nok til at fortælle sin historie, som seerne onsdag aften fik andet kapitel af.

Efter programmet sad hun klar ved tasterne til at svare på spørgsmål på dr.dk. Et af spørgsmålene var, hvad der har fået hende til at stå frem med sin historie på tv.

- For at vise dem, der tror, at de er alene, at de ikke er det. For at give dem, der endnu ikke er stået frem, håb om en lys fremtid med hjælp på trods af det svære, svarede Simona.

Simona: Fagpersonale skal have bedre forståelse for børnene

En læser ved navn Sofie spurgte, om Simona frygter, at hendes historie i medierne vil kunne påvirke hendes fremtidige muligheder – men det er ikke en frygt, forklarede Simona.

- Jeg ville ikke kunne leve som en hel person uden at have åbnet op. Så ville jeg alligevel ikke kunne komme videre, men sidde fast, lød svaret fra Simona.

Overgrebene mod Simona stod på, da hun var fire til seks år gammel. Gerningsmanden var en venindes far. Simona blev udadreagerende og begyndte som kun 12-årig at tage hårde stoffer og havnede til sidst på sikrede institutioner.

Først da hun var 13 år, betroede hun sin kontaktperson sin historie. En af grundene til, at hun vælger at stå frem, er, så fagpersonale kan få bedre forståelse for lignende situationer.

- Vi skal være bedre til at finde et sprog, som vi kan tale med børnene på. En måde, hvor vi kan spørge dem ind til de ting, de ikke forstår. At lytte og være opmærksomme, siger Simona.

Først da hun blev ældre, forstod hun, at det, der skete i barndommen, ikke var normalt.

- Jo ældre, jeg blev, desto mere bevidst blev jeg om min krop og min seksualitet. Jeg fandt ud af, hvad sex er, og derved vidste jeg efterhånden, at det der skete slet ikke var normalt.

En forælders værste frygt

En anden bruger, der skrev ind, var Inez, der kalder Simonas historie en forælders værste mareridt. Hun er selv er mor til en seksårig datter, ville gerne vide, hvilke tegn man efter Simonas opfattelse skal være opmærksom på.

- En af tingene er, at adfærden ændrer sig markant. Man bliver meget følelseskold, indelukket, alene og græder mindre over normale ting, lød noget af svaret.

Simona har været stoffri siden 11. januar 2016, og flere spurgte, hvordan hun kom ud af sit misbrug – og hvad man kan gøre som pårørende. Blandt andet brugeren 'A', der selv har en veninde med misbrug.

Man skal prøve at finde frem til kernen af smerten, forklarede Simona.

- Det er så svært at hjælpe nogen, der har det sådan. Det værste, du kan gøre, er at opsætte et ultimatum. Man skal blive ved med at være der, selvom det sejler.

- Jeg ved, at du har lyst til at putte hende i lommen og rejse langt væk med hende, men hun er langt væk i forvejen. Så længe hun ved, at du står klar, er jeg ikke i tvivl om, at hun kommer en dag.

Har svært ved at stole på andre

I dag går Simona til psykolog og tager piller mod blandt andet angst, søvnløshed og tankemylder. Hun har det bedre, men oplevelserne fra barndommen sidder stadig i hende.

- Jeg har svært ved at stole på folk. Jeg er altid skeptisk – ikke dømmende, men jeg passer på mig selv. Jeg har mange i mit liv, men kun få, der er helt inde, hvor det gør ondt, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk