Sofie mistede sin mor som 16-årig: Min far og jeg blev næsten som fremmede

Sofie Klingberg Kruhøffer mistede sin mor, Marianne, som teenager og oplevede, hvordan venner og familie forventede, at hun kom hurtigt videre.

Hvert år mister cirka 2.000 danske børn ifølge Danmarks Statistik deres mor eller far. Det efterlader barnet med en sorg, der hænger ved resten af livet.

I dokumentarserien 'Mor er død - men det taler vi om', som har premiere på DR1 i aften, møder vi Sofie Klingberg Kruhøffer, der mistede sin mor, Marianne, som 16-årig. Moren døde af æggestokkræft.

Sorgen fylder stadig meget i den nu 30-årige kvindes liv. Hun er journalist og står selv bag dokumentarserien, hvor hun søger svar på nogle af de spørgsmål, der har ligget ubesvaret siden morens død.

- Selvom der nu er gået 12 år, så synes jeg stadig, det er enormt svært at tale åbent og frit om min mor med min far og min lillebror. Sorgen forandrede os alle tre, men vi var dårlige til at dele det med hinanden, og derfor blev vi næsten fremmede for hinanden. Og senere kom konflikterne, siger Sofie Klingberg Kruhøffer.

- Dengang tror jeg ikke, jeg tænkte over, at det var min mor, der var limen i familien. At det var hende, der holdt sammen på det hele.

Lærere og venner spurgte Sofie Klingberg Kruhøffer, hvor længe hendes sorg ville vare, og nogle mente, at sorgen måtte være slut et år efter morens død.

Men sådan har det ikke været for Sofie Klingberg Kruhøffer.

- For mig er sorgen noget, jeg har med mig. Den bliver heldigvis ikke ved med at være lige intens, men jeg træder ind og ud af den. Der er ting i mit voksne liv, som kan aktivere nogle af de gamle følelser, siger hun.

Vil gøre folk mere trygge

Efter morens død startede Sofie Klingberg Kruhøffer i en sorggruppe med andre børn, der havde mistet en forælder. Leder af gruppen var Jes Dige, der er rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse.

- Børns tab af forældre har en meget længere rækkevidde og betydning, end vi har antaget tidligere, siger han.

I dokumentarserien opsøger Sofie Klingberg Kruhøffer nogle af de andre børn fra sorggruppen.

- Jeg håber, at deres historier kan gøre mig klogere på min egen sorg og måske give mig modet til at gøre op med berøringsangsten i min familie, siger hun.

- Jeg vil gerne nå dertil, hvor min mor er en naturlig del af mit liv og min historie. Og hvor vi kan mødes, når hun har fødselsdag og hygge og tale om, hvem hun var. Og hvordan jeg ligner hende.

Hendes håb er også, at historien om hende og de andre børn i sorggruppen kan hjælpe andre med at komme uden om den berøringsangst.

- Jeg håber, at folk vil blive lidt mere trygge med det her og opleve, at det rent faktisk ikke er så farligt.

Du kan se første afsnit af 'Mor er død - men det taler vi ikke om' i aften klokken 20.45 på DR1.

Facebook
Twitter