Ville du træne tre timer om ugen for at få en uges ekstra ferie?
Det tilbud har et svensk boligselskab givet sine medarbejdere for at komme stress på arbejdspladsen til livs. Og det lyder måske nok ganske fristende, men det kan ende med at gøre mere skade end gavn, mener sundheds- og ernæringsekspert Per Brændgaard, der blandt andet er forfatter til bogen 'Ny sundhed'.
Han mener, at virksomheden er med til at fastholde et billede af, at motion er hårdt arbejde – noget som folk generelt ikke bryder sig om og derfor skal lokkes til at kaste sig over.
Og det kan både ramme dem, som bruger fritiden til at træne eller sidder hjemme i sofaen med dårlig samvittighed med yderligere stress, fordi de får endnu en "arbejdsopgave" på programmet.
- Mange vil ikke føle, at de får en ekstra uges ferie, men i stedet, at de mister en uges ferie, fordi de er sådan nogen dovne nogen, som ikke kan tage sig sammen, forklarer han til P1 Morgen.
- Det påvirker deres selvoplevelse, og på den måde bliver de simpelthen mindre værdifulde medarbejdere.
Faktisk ser han blot en potentiel gevinst for den svenske virksomhed.
- Det vil muligvis give dem noget PR, så de kan komme i medierne og tiltrække flere medarbejdere, siger han.
Et spørgsmål om omstændighederne
Helt så kritisk er Tina Tangdal ikke. Hun er specialist i stress hos virksomheden Balancepartner. Som udgangspunkt synes hun nemlig, at det er fint, hvis virksomheder belønner de medarbejdere, som gør noget.
Det handler bare om omstændighederne.
- Motion kan være en god ting i forhold til stress, men det kommer an på niveauet, og hvor meget tvang, der ligger i det. Og det kommer an på, hvordan det omtales på arbejdspladsen – man skal ikke være yt, hvis man ikke er med, forklarer hun.
”Vi glemmer det psykologiske”
I stedet for at bruge en økonomisk gulerod for at få medarbejdere i løbeskoen, op på cykelsadlen eller ned i svømmebassinet, så burde virksomheder kigge mere på ”helhedsorienteret motionscoaching”.
Et begreb, som de færreste nok er stødt på, men som i korte træk handler om at finde ud af, hvad der kan motivere den enkelte til at røre sig lidt mere.
- Det er som om, vi kun husker at sige den ene halvdel til folk: At de skal huske at motionere, fordi der sker dét og dét inde i dine muskler og hjerne, og det giver mindre sygefravær.
- Vi glemmer det psykologiske; hvad er det, der kan motivere folk, hvad er det, som giver folk en oplevelse af mening. De skal have en god oplevelse, mens de er i gang - det skal ikke bare være for at få en ekstra uges ferie i august næste år.
Dans i stuen er "dælme" god motion
Og faktisk burde det ikke være så kompliceret at få rørt kroppen, mener Per Brændgaard.
- Motion er jo ufatteligt enkelt, du skal bare bevæge dine muskler. Så du skal finde nogle måder at gøre det på, som du synes er fedt, for så får du også gjort det mere, siger han.
- Det kan for eksempel være at tage cyklen eller gå til og fra arbejde. Lave ”walk and talk”-møder på arbejdspladsen eller eksperimentere med nye motionsformer som ’dancewalking’, gå i gakkede gangarter rundt omkring eller bare danse rundt i stuen.
Og netop muligheden for at tilpasse motionen til ens egne behov og lyster er essentiel, mener Tina Tangdal.
- Man skal have øje for, at vi er forskellige mennesker med forskellige arbejdsfunktioner, så derfor skal tingene kunne indrettes, så de faktisk passer til den enkelte menneske og de tidspunkter, som det passer det enkelte menneske på. For ellers kan det gå hen og blive en stressfaktor.
- Og ja, hvis du danser en time hjemme på gulvet, så er det dælme god motion. Og for mange vil det være dræbende, hvis de skal i et fitnesscenter. Så det er meget vigtigt, at folk gør det, som de kan lide, så de også har det sjovt samtidig.
Det svenske forsøg begyndte i maj i år og skal køre et år frem.
Hvad anbefaler Sundhedsstyrelsen?
- •
For voksne mellem 18-64 anbefaler Sundhedsstyrelsen fysisk aktivitet mindst 30 minutter om dagen.
- •
Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter.
- •
Mindst 2 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 20 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden.
- •
Moderat intensitet er fysisk aktivitet, hvor du bliver lettere forpustet, og hvor du kan tale med andre imens. Høj intensitet derimod er fysisk aktivitet, hvor du føler dig forpustet og har svært ved at føre en samtale.
- •