Thomas fra Sporløs: Jeg har ikke kun fundet min far, men også fået 250 familiemedlemmer

52-årige Thomas Knudsten har fundet sin far efter at have levet uden ham, sin lillesøster og de mange fastre og onkler i 50 år.

På torsdag tager Thomas Knudsten igen til London. Det er femte gang, at han pakker pas, tøj og kreditkort for at besøge sin far, søster og svoger efter tv-optagelserne til 'Sporløs' sidste efterår.

I oktober 2016 kulminerede ti års søgen efter faren med et møde med den far, som han aldrig havde mødt, men kun set på et sort/hvidt ungdomsbillede.

Siden mødet sidste efterår har Thomas også været på Cypern fem gange. Her har den tidligere ambulanceredder besøgt sin familie på sin fars side.

Når han vender hjem til København efter et Cypern-besøg har han hver gang båret en ekstra kuffert bugnende med appelsiner, vandmeloner og masser af cypriotisk gedeost. Alt sammen fra de plantager, som hans store familie ejer.

Goddag til farmor og alle de andre

For ti måneder siden kulminerede ti års søgen efter faren med et møde med den mand, som Thomas' mor blev gravid med i London i 1964.

Det var med holdet bag DR-programmet 'Sporløs', at Thomas først hilste på sin 94-årige farmor i landsbyen Ghaziveran på Nordcypern og kort efter på sin far i Tottenham i Storbritannien.

- Jeg var helt oppe at ringe, siger Thomas i dag.

- Min far på 73 år levede, og jeg fik en søster, der er 20 år yngre end mig. Men jeg fik også min farmor, som har født 18 børn. Det har været hårdt og svært at forklare, at jeg ikke kun havde fundet min far, men også havde fået omkring 250 familiemedlemmer.

- Jeg forsøgte at lave et stamtræ, da jeg kom hjem fra 'Sporløs', men det var en umulig opgave. Min far har 11 søskende, som stadig lever, og de har familiemedlemmer, som også bor uden for Cypern.

Familiebesøgene fylder godt

De seneste ti måneder har Thomas og hans kone, Catalina, brugt på mange rejser mellem Danmark, Cypern og Tottenham i det nordlige London. Sammen med familien, som nu tæller Thomas' far, søsteren og hendes familie samt onkler og fastre og deres børn.

Samtidig med at ægteparret har deres sammenbragte voksne børn, svigerbørn og børnebørn.

Livet er blevet mere travlt, og hverdagen er blevet anderledes, forklarer Thomas Knudsten kort før 'Sporløs' igen kommer på skærmen:

- Når min far ringer, er det altid på Facetime fra en smartphone, fortæller Thomas.

Det sker dog ikke så tit som de begge ønsker, for faren skal have hjælp til Facetime og kan derfor kun ringe, når han har besøg.

Sover i lænestol

Den 74-årige Mehmet Huseiyn bor sammen med sin kone i Tottenham, og i London bor Thomas' halvsøster Suzan sammen med sin mand og to børn. Både far og søster og hendes familie har fået en stor plads i Thomas' liv.

De pakkede allerede sidste år i december kufferten og kom til Danmark - dog ikke på samme tidspunkt.

- Min far kom sammen med en fætter, fordi min far er bange for at flyve. Inden min far og fætter landede i Kastrup, måtte jeg ud at købe en stor lænestol, som min far kunne sove i. Han har de sidste mange år siddet op og sovet i en lænestol. Han er tung, slidt og brugt og foretrækker at sove siddende.

Farmor troede på sønnen

Thomas har boet sammen med sin mor i Vanløse og senere Albertslund, inden han som 18-årig flyttede hjemmefra.

Indtil oktober sidste år havde han kun set et ungdomsbillede af sin far.

Samtidig har hans far vidst, at han havde en søn, som blev født i 1965. Og endda også set et billede af en rundkindet dreng på fem-seks måneder.

Thomas' mor havde nemlig sendt et lille billede af deres lille søn og fortalt lidt om ham.

Tilhører overklassen

Mens Thomas voksede op i Danmark, var han ikke glemt af sin far. Mehmet Huseiyn fortalte både sin mor og sine søskende, at han havde en søn i Danmark. Men de vidste ikke, om de skulle tro ham, for han fortalte tit så meget.

Men hans mor - Thomas' gamle farmor - og en faster troede på ham. De to kvinder er blandt dem, vi lige har set i 'Sporløs'. De er på hjemmebane i landsbyen Ghaziveran på Cypern.

- Når jeg taler med min farmor og mine fastre, kræver det tolk. Men min far og alle de andre taler jeg engelsk med. Familien tilhører overklassen og har flere plantager, hoteller og resorter. Så de skal kunne engelsk. Og min far flyttede jo til London som helt ung.

Flere af de mandlige familiemedlemmer på Cypern arbejder som politimestre. Familien lever det gode liv, og det inkluderer nu også Thomas, Catalina og deres familie.

Billederne fra de mange besøg de seneste ti måneder ligger på et album på Facebook, hvor alle kan følge med og glæde sig over den seneste høst af vandmeloner, et smilende brudepar fra et familiebryllup og en far og søn, som mødte hinanden 51 år efter, at Thomas blev født.

Har aldrig savnet en far

Thomas synes, at hans barndom har været god. Han blev forkælet og har aldrig savnet en far.

- Jeg har ikke siddet og været ked af, at jeg ikke har haft en far. Har faktisk ikke manglet ham. Det er først, da min mor dør i 2006, at at jeg begynder at overveje, om jeg skal lede efter min far. Catalina skubber godt på for, at vi skal finde ham. Vi forsøger med de oplysninger, jeg har.

Navnet Vedat David Hilme er det eneste konkrete, Thomas har, sammen med et pasbillede, og viden om at han har mødt Thomas' mor i London.

- Men det lykkes ikke, og selv om vi kontakter 'Sporløs', sker der ikke rigtig noget før sidste år. Og undervejs tror jeg ikke på, at det vil lykkes at finde min far. Måske kun en fætter eller bror, har jeg tænkt.

Søster tænker på samme måde

I dag gør Thomas Knudsten status:

- Jeg er super taknemmelig for, at det er lykkedes at finde min far - og at have fået en søster. Samtidig er jeg ked af og irriteret over alt, hvad jeg er gået glip af i min barndom.

- At jeg ikke har kunnet være på sommerferie hos min far, min farmor og andre i familien, at jeg først skal lære min søster at kende som 50-årig. At jeg kunne have lært at tale cypriotisk og derfor kunne snakke direkte med min farmor og fastre.

- Men nu har jeg fået alt med 250 nye familiemedlemmer.

  • SPORLØS'

  • 'Sporløs' er en af DR1's længstvarende succeser.

  • Siden 1997 har omkring 150 mænd og kvinder - med programmets hjælp - fundet nogen, de ledte efter.

  • Ditte Haue, som seerne blandt andet kender fra 'Aftenshowet', er vært.

  • Den nye sæson af 'Sporløs' bliver sendt mandage klokken 20 på DR1 og kan ses på DR TV her.

Facebook
Twitter