Chris MacDonald om identitet

Der er ingen tvivl om, at måden vi klæder os på, sender et signal til omverden om, hvilken type vi er.

Kan sportstøj få dig til at dyrke mere motion?

Ja, sandsynligvis. Der er ingen tvivl om, at måden vi klæder os på, sender et signal til omverden om, hvilken type vi er.

Du er ikke i tvivl, hvis du ser en kvinde med pels og gucci taske, en person i laset tøj og som er usoigneret og du er heller ikke i tvivl, hvis du ser en person med sportstøj, dyre løbesko og pulsur.

Det tøj, vi har på, og det grej vi ejer, er med til at skabe forventninger til vores adfærd. Hvis du er klædt i sportstøj vil andre mennesker forvente, at du også er aktiv - at du faktisk bruger dit udstyr og du vil stille forventninger til dig selv om at bruge det. På den måde kan andre menneskers forventninger påvirke vores adfærd dramatisk.

Jeg bliver kaldt Danmarks sundhedsguru, men egentlig ved jeg ikke, hvad ordet guru dækker over. Jeg har selv mærket på egen krop hvordan folks forventninger til mig, påvirker min adfærd.

Folks forventninger til mig er høje. Nogle tror, at jeg udelukkende lever sundt. Det gør jeg også det meste af tiden, men jeg lever ikke asketisk.

Når jeg eksempelvis tager på en tankstation og bare overvejer at købe en fransk hotdog, så kigger andre mennesker altid på mig. Så selv om jeg måske har lyst til at købe en hotdog, så tænker jeg mig om en ekstra gang.

Det samme gør sig gældende, når jeg handler. Andre mennesker kigger ned i kurven for at se, om der skulle være noget chokolade - og JA, der er nogle gange chokolade i min kurv.

Jeg har altså selv mærket på egen krop, hvordan andre menneskers forventninger til mig påvirker min adfærd.

Andre menneskers billede og forventninger til dig, kan således direkte ændre dit eget billede af dig selv og din adfærd, hvorved din identitet ændres.