Chris MacDonald om smerte

Når vi motionerer, producerer kroppen endorfiner og kroppens endorfiner fungerer som morfin.

Kan motion virke smertestillende?

JA!

Der er sikkert flere årsager til, at motion kan virke smertestillende. Når vi motionerer, producerer kroppen endorfiner og kroppens endorfiner fungerer som morfin.

Faktisk er endorfin en sammentrækning af endogen og morfin - indre morfin og derfor kaldes endorfiner populært for kroppens egen produktion af morfin. Kroppen kan udskille forskellige endorfiner og de har varierende styrke. Nogle endorfiner er op mod 200 gange stærkere end morfin.

Endorfiner frigives mange steder i kroppen herunder i muskler og led og i et studie fra 2008 fandt man, at endorfiner også frigives direkte i hjernen. Det er interessant for mennesker, som lider af kroniske smerter, da opiater frigives direkte i hjernen i områder, som regulerer smerte.

Motion kan manipulere signalstoffer i hjernen ligesom antidepressiv medicin. Signalstofferne er blandt andet noradrenalin, dopamin, serotonin og endocannabinoider eksempelvis ANANDAMIDD.

I et studie fra 2004 fandt man, at 45 min opvarmning og moderat intensitetsmotion signifikant øgede mængden af ANANDAMIDD. Endocannabinoider er en sammentrækning af endo (indre) og cannabis (marihuana).

Det betyder, at motion producerer kemikalier som muliggør en stærk cocktail af stoffer, som ligner morfin og marihuana. Denne cocktail er god for mennesker med kroniske smerter såsom slidgigt, og også for mennesker som gerne vil i bedre humør.  Motion er således med til at regulere kroppens eget apotek.

Husk, at hvis du lider af kroniske smerter og/eller bare gerne vil i gang med motionen, så start stille og roligt ellers vil du føle endnu mere ubehag/smerte, fordi kroppen ikke kan følge med.

Kroppens endorfiner skal nok gøre sit, men hvis du ikke lytter til kroppen vil en hurtig og voldsom start med motion resultere i inaktivitet i en periode frem for aktivitet og det er bestemt ikke formålet med motion.