Chris MacDonalds råd om sundhed

I den videnskabelige verden indikerer forskning, at motion potentielt reducerer depressionssymptomer, men man ved bare ikke helt præcist, i hvilke mængder motionen skal doseres.

I den videnskabelige verden indikerer forskning, at motion potentielt reducerer depressionssymptomer, men man ved bare ikke helt præcist, i hvilke mængder motionen skal doseres. For der findes ingen magisk formel eller perfekt opskrift, når vi snakker om motion i relation til depression. Den videnskabelige verden søger dog konstant efter svar - svar der vil bringe os tættere på den perfekte opskrift, som indeholder den optimale træningsintensitet, hvor længe hvert træningspas skal vare, hvor ofte man skal træne i løbet af ugen mm. Men efter al sandsynlighed finder forskerne aldrig den perfekte opskrift, fordi individuelle personer kræver individuel behandling.

Det er min erfaring, at motion spiller en rolle i relation til depression, og at motionens betydning vil variere fra person til person. Hvis du er fysisk inaktiv, så vil det at gå fra 0 min. til 15 min. fysisk aktivitet om dagen virkelig give en stor effekt. Det vil være en god start. Herefter er det min erfaring, at man kan blive ved med at opleve positive effekter op til 60 min. fysisk aktivitet, men efter 60 min begynder energiniveauet potentielt at falde og der opnås ikke yderligere positive effekter.

I forhold til træningsintensitet er det min erfaring, at den gennemsnitlige intensitet bør holdes moderat i løbet af de første par uger. Det vil sige ca. 65-75 % af maksimal puls. Den rolige start skyldes, at en høj intensitet vil være en for stor belastning for den utrænede person. Men efter nogle uger, hvor den fysiske form er blevet opbygget, kan man begynde at øge sin træningsintensitet op mod > 80 % af maksimal puls.

Er der nogle træningsformer der er bedre end andre? Nej! Mette, Brian, Anastasiya og Rikke har alle forskellige præferencer. Rikke elsker at løbe i naturen og Brian hoppede ofte på mountainbiken eller styrketrænede. Træningsformen spiller en meget lille rolle - det vigtigste er, at du får det gjort. Det er faktisk den største udfordring, fordi motion spiller potentielt en effektiv rolle i relation til depression, men det kræver, at man får det gjort. Så en ting er at vide, at motion potentielt kan bruges som behandling, men man skal også gøre tanke til handling. At ændre vaner kræver energi og overskud, og det er ikke altid den største ressource hos depressive personer, men det kan lade sig gøre!

Bliv inspireret af Brian, Rikke, Mette og Anastasiya og drag nytte af deres erfaringer. Måske bliver motionen din "nye medicin" - måske ikke, men det skader i hvert fald ikke. Stay Gracefully - Stay Strong.

Det kan du selv gøre ifølge Chris MacDonald:

1. Gå en rask tur hver dag. Du behøver ikke at gå langt - du skal dog have pulsen op. 2. Sørg for at få dagslys hver dag. 3. Tag cyklen i stedet for bilen. 4. Bed om støtte hos venner, kollegaer eller andre, der ikke er dine nærmeste. 5. Orker du ikke - så drop den dårlige samvittighed. Den gør dig mere syg end det, at du springer motionen over. 6. Du skal helst have tre gange 45 min. motion om ugen med en puls på mellem 70-85 procent af maks. pulsen. 7. Tænk på motion som medicin, så hvis du får antidepressiv medicin, så husk, at du skal tage din daglige motion, præcis som du tager den daglige pille.

Facebook
Twitter